Gondolkodtál már az El Caminón? Tőlünk megtudhatod, neked való-e?

Egy zarándokút, melynek népszerűsége szinte páratlan. Az, hogy ennyire közkedvelt, nem lehet a véletlen műve: kinek való a Camino de Santiago, és mit várhatunk tőle?

Fotó: Shutterstock

A spanyol Santiago de Composteláig vezető zarándokút (pontosabban -utak) voltaképpen évezredek óta vonzzák a gyaloglókat, hiszen még a kereszténység előtti korban is ide, a világ végére (Finisterre) jöttek el az újjászületésre áhítozó emberek.

Fotó: Shutterstock

A zarándoklat a hívők által egy szent helyre tett gyalogút, amely számukra vallási, spirituális jelentőséggel bír.

Mivel a hagyomány szerint Santiago de Compostela impozáns székesegyházában őrzik idősebb Szent Jakab apostol földi maradványait, a katolikusok körében Jeruzsálem és Róma után közel ezer éve a spanyol település a zarándoklatok egyik legfőbb célpontja. Természetesen nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni ide, ám a Szent Jakab-út (amely harminc éve az UNESCO Világörökséghez tartozik) fő része azonos. Már a 12. század közepén létezett olyan útikönyv, amely nemcsak különböző útvonalakat különböztetett meg, de részletes információkkal szolgált az egyes településekről, szállásokról és praktikus tanácsokat adott.

Utak Santiago de Composteláig

Térkép: followthecamino.com

Bár az El Caminónak vannak bejáratott vagy úgynevezett közkedvelt útvonalai, félhivatalosan azt mondhatjuk, hogy a „Camino-hálózat” kilenc különböző útból áll. Ezek mind távban, mind jellegben meglehetősen nagy változatosságot mutatnak: a 100-tól az 1000 km-es távig, a hegyvidéktől az urbánusabb részeken át a tengerparti részekig jut mindenből. Nézzünk ezekből párat!

  • A LEGNÉPSZERŰBB ÚT – A Camino Francés, vagyis a Francia Út jellemzően a Pireneusok francia oldaláról indul, Saint-Jean-Pied-de-Port-ból, és kb. 800 km-en át halad Santiago de Composteláig. Ez a legkönnyebb, leglaposabb útvonal, ezt választja a túrázók mintegy kétharmada.
  • A LEGMEREDEKEBB – Kissé kilóg a sorból a legtöbb szintemelkedéssel járó Camino del Norte, vagyis az északi út. A Michelin-csillagoktól ragyogó San Sebastianból indul, hogy 803 km-en át biztosítson keretet a lelki béke meglelésére. Hozzávetőleg erre 37 napot szánhat a zarándok, persze mindenki kedve és ereje szerint nyújthatja vagy kurtíthatja a túrát.
  • A LEGRÉGEBBI – A Camino Primitivo Oviedóból indul,és 350 km-en keresztül halad a cél, vagyis Szent Jakab földi maradványai felé, az északi úttal nagyjából párhuzamosan, hozzávetőleg 13 napon át.
  • A PORTUGÁL BESZÁLLÓ – A Camino Portugués nem túl meglepő módon Portugáliából indul, így a hossza attól függ, Lisszabonban vagy épp Portóba ncsatlakozunk-e rá.

​Kihívás, elmélyülés vagy bakancslista?

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben az El Caminónak, ahogy a legtöbben ismerik a Szent Jakab-utat, már nemcsak a hithű katolikusok vágtak neki, hanem olyanok is, akik spirituális élményekre vágyva kerestek választ a lét egzisztenciális kérdéseire. A Camino de Santiago ismertségének jót tett a túrázás fokozatos térnyerése, de az igazán nagy lökést Paulo Coelho brazil író 1987-ben megjelent, A zarándoklat című műve adta. Ennek is köszönhető, hogy a Szent Jakab-út mára a világ legnépszerűbb hosszútávú túraútvonalává vált, amelyen a hívő keresztények mellett a többséget az alkalmi túrázók és a belső énjüket kereső zarándokok adják.

De vajon mire számítsunk, ha mi is nekivágnánk?

Fotó: Shutterstock

A 80-as évektől kezdve az El Camino népszerűsége meredek emelkedést mutatott, a járványhelyzet előtt a túrát már 300–350 ezer ember teljesítette évente, ez pedig a nyári napokon óránként akár 100 új célba érkezőt jelentett.

A zarándoklat össznépi örömünneppé vált, ahol senki sem maradt egyedül, aki nem akart.

A túrázók létszámával és folyamatosan hömpölygő tömegével azonban a helyi infrastruktúra színvonala – az útvonal kommercializálódásával ellentétben – nem tartott lépést. Jó példa erre az utolsó 100 kilométer. Mivel ez a minimális távolság, amiért már zarándok-oklevél jár a szervezőktől, a gyaloglók számottevő része csak a Compostelától számított 100 km-es távot teszi meg a legnépszerűbbnek számító Francia Úton. Így ezen részen a boltok száma meredeken csökken, míg a vendéglátó egységeké hirtelen megnő, az árak pedig szemmel láthatóan megugranak.

​Miért népszerű?

Fotó: Shutterstock

Ezzel együtt az El Camino továbbra is egy zarándokút és nem klasszikus túra – vagyis a természethez való közelebb kerülés sem célja, és nem is lesz részünk ilyen jellegű élményekben. Főleg, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a spanyol kormány leaszfaltoztatta a történelmi zarándokút nagy részét, ez volt ugyanis a legalkalmasabb útvonal a transzferforgalom számára is. Az El Caminónak így kis része jut keskeny ösvényekre, a többi hol széles földúton, hol aszfaltozott úton, hol forgalmas autóúton vagy épp macskaköveken vezet.

Az aszfalton való gyaloglás köztudottan nem egészséges.

Ugyanakkor még mindig jobb, mintha egyáltalán nem sétálnánk, a kezdő vagy alkalmi túrázónak pedig az aszfalt inkább biztonságot és gyors előrehaladást, mint elriasztó tényezőt jelent. Ahogy vélhetően a többi civilizációs vívmány is, amelyeknek köszönhetően nem kell magunkkal sem ételt, sem vizet, sem sátrat, sem hálózsákot cipelnünk, mert sehol sem fenyeget a települések hiánya vagy a vadon közelsége. Az útvonal közvetlen közelében minden megvásárolható, amire csak a túra során szükségünk lehet. Ez pedig az El Camino népszerűségének a másik alapköve.

Kinek az útja?

Fotó: Shutterstock

Ha a túrázás számunkra az egyedüllétben, a természetben és a háborítatlan környezetben való elmélyülést feltételezi – nos, akkor rossz helyen járunk, és inkább ne Santiago de Compostela felé vegyük az irányt, hanem a Pireneusokba. Ám még abban az esetben is, ha nem klasszikus zarándoklatként vagy természetközeli gyalogtúraként tekintünk a Szent Jakab-útra, az El Camino jó választás lehet bárkinek, aki nem nem riad vissza egy kis fizikális-mentális kihívástól. Hiszen szállás, víz, étel és túratársak lépten-nyomon fellelhetők, emiatt egészen könnyű zsákkal is el lehet indulni, tetőt a fejünk fölé pedig ötkilométerenként találunk.

Naponta mosakodhatunk, vehetünk jobb cipőt, ha az első feltörte volna a lábunkat.

Ne lepődjünk meg azonban, ha vízhólyagok jelennek meg a lábfejünkön, ha tűző napon kell gyalogolnunk, ha futó záporok nehezítik az utunkat – legalább esténként kellemes fáradtsággal hajtjuk le majd a fejünket.

A lelassulás, a helyi közösségekkel és a rengeteg különféle emberrel való érintkezés, a kitűzött célok elérése után érzett elégedettség, valamint a gyaloglás ringató ritmusa pedig még akkor is közelebb visz önmagunkhoz és lelki nyugalmunkhoz, ha nem kifejezetten spirituális céllal vágunk neki az útnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET