Emlékezés Lady Dianára – a walesi hercegné nyomában Európában

Augusztus végén lesz 25 éve, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt a Szívek hercegnője, Lady Diana, aki egyben Anglia jószolgálati nagykövete volt.

Fotó: Flickr

Az arisztokrata Spencer családból származó lány mindösszesen húszéves volt, amikor hozzáment a brit királyi család trónörököséhez, Károly herceghez. A félénk mosolyú walesi hercegné gyorsan belopta magát a britek, majd az egész világ szívébe. Ahol megjelent, minden figyelem rá irányult, amivel ő élt is, és a szegények, a betegek, a gyámoltalanok támogatására használta a reflektorfényt.

Hiába a népszerűség, a házassága mégis zátonyra futott, s csak évekkel később derült fény arra, mi állt a szomorkás mosolya mögött. Lady Di vállalt fájdalmaival nagyon is hétköznapi lény volt, aki megmutatta, hogy a királyi család is emberekből áll, akik szeretnek, csalódnak és hibáznak. Diana Francis Spencernek tragikus módon összesen 36 év jutott az életből.

Szent Pál-székesegyház

Fotó: Unsplash

1501 óta Károly herceg volt az első trónörökös, aki a londoni Szent Pál-székesegyházban házasodott meg. Az élőben közvetített esküvő emlékezetes momentumai közé tartozott a menyasszony hét és fél méteres uszálya és az elmaradt csók.

Kensington-palota

Fotó: Shutterstock

Nászútjuk után Károly és Diana a londoni Kensington-palotába költözött. Az épület egy része múzeumként működik, másik része pedig ma is a királyi család rezidenciája, itt él többek között Vilmos herceg a családjával. Vilmos és öccse, Harry Diana emlékére alakíttatta ki a Fehér kertet, benne anyjuk kedvenc virágaival: tulipánokkal és jácintokkal.

Sandringham birtok

Fotó: sandringhamestate.co.uk

A Spencer család egyike a legjelentősebb nemesi családoknak, generációk óta szoros kapcsolatban állt a királyi családdal. Diana 1961-ben a Sandringham birtokon található Park House-ban született, amelyet családja II. Erzsébettől bérelt.

Római találkozás

www.youtube.com

PRINCESS DIANA IN ROME ITALY APRIL 1985

Diana és Kalkuttai Teréz anya életmódját tekintve két pólust képviselt, azonban a szegények és a betegek szolgálatát mindketten küldetésüknek tekintették. Első alkalommal 1992-ben találkoztak a római Via Casilinán található kolostorban. Tömegek követték figyelemmel, ahogy a két ikonikus nő betért imádkozni a zárdába. Dianát a Teréz anyától kapott rózsafüzér kísérte el utolsó útjára.

Saint-tropez

Fotó: Unsplash

Diana 1997 nyarát a francia Riviérán töltötte párjával, Dodi Fajeddel az egyiptomi vállalkozó saint-tropez-i villájában. Hiába vált el Károlytól, és jelentette be, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, ide is követték a paparazzók, többek között megörökítve az utolsó vakációját gyermekeivel. Néhány héttel később, a lesifotósok elől menekülve érte halálos közúti baleset Párizsban.

​Rougemont, Svájc

Fotó: Pixabay

Diana sosem volt jó tanuló, otthagyta a középiskolát, és az utolsó két évben a svájci Alpin Videmanette leányintézet tanulójaként tanult síelni, főzni, varrni és franciául beszélni a rougemonti leányiskolában. A későbbiekben is rendszeresen visszajárt a hegyekbe síelni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET