Unde să călătorim în Italia? Partea nordică a țării! (Partea I)

Ce destinaţie să alegem cu familia sau în doi în Italia? Ce regiune nordică nu trebuie ratată în niciun caz?

Foto: Unsplash

În timp ce căutăm răspunsul la aceste întrebări, suntem bucuroși să vă ghidăm prin peisajele de neuitat ale patriei lui Da Vinci, Michelangelo și Botticelli.

Fotó: Unsplash

Partea nordică a Italiei ne așteaptă cu nenumărate minuni, așa că merită să ne luăm mai mult timp pentru a o explora. Orașe vechi de secole, castele și biserici care evocă basmele, vârfuri muntoase care se înalţă spre cer, lacuri strălucind în lumina soarelui, toate în timp ce degustăm șuncă de Parma și vin toscan.

Pentru cei pentru care vacanţa este completă și fără să facă plajă, și, de asemenea, le place recreerea activă, această regiune este alegerea perfectă: aici putem admira după plac expoziţiile și muzeele de renume mondial din Milano, Torino, Florenţa și Roma, ne putem plimba confortabil în fermecătoarele centre vechi din Bergamo, Vincenza sau Castelluccio, dar ne putem aventura și la drumeţii plăcut obositoare pe legendarii Dolomiţi. Este aproape dificil să enumerăm opţiunile!

Oriunde am merge, nu vom fi dezamăgiţi de amabilitatea și ospitalitatea oamenilor din nordul Italiei.

De la birturile și micile cafenele de la colţurile de stradă până la locurile în vogă, la modă, turiștii sunt întâmpinaţi peste tot cu zâmbete, în plus, mult mai mulţi oameni vorbesc engleză și germană decât în sud. Dar haideţi să ne cufundăm în paradisul nord-italian și să descoperim cele mai bune activităţi de vară!

REGIUNEA LACURILOR

Foto: Shutterstock

Lacul Garda

Niciunul dintre maiestuoasele lacuri Garda și Como nu necesită o prezentare spe-cială. În cazul în care vizităm în premieră regiunea, în niciun caz să nu ratăm aceste destinaţii „obligatorii”. Verona lui Romeo și Julieta, respectiv uriașul parc de distracţii de pe malul apei, Gardaland, vor fi cu siguranţă destinaţii populare pentru cei care călătoresc cu copiii, la fel și o plimbare de jumătate de zi cu barca din fermecătorul port Como, lângă casele de vacanţă de lux ale celebrităţilor, sau vizitarea vilei Balbianello, înconjurată de o moșie fastuoasă.

Foto: Unsplash

Villa Taranto

Pentru atracţii mai puţin aglomerate, să vizităm regina lacurilor, Lago Maggiore. Al doilea lac ca mărime din ţară este înconjurat de păduri umbroase și orașe italiene nealterate. Să admirăm priveliștea de pe bastioanele construite pe o stâncă imensă deasupra caselor din Arona și să facem o plimbare pe celebra insulă Borromeo.

Apoi, înainte să ne sufoce căldura, să căutăm umbră în grădina botanică de la Villa Taranto din Verbania!

Pitorescul Lac Iseo merită atenţia noastră pentru insuliţele sale verzi, iar cele mai bune feluri preparate din pești de apă dulce pot fi degustate în provincia Umbria, de-a lungul Lacului Trasimeno. Un castron de tegamacio, supă picantă din pește făcută într-o oală de lut, o cafea italiană bună și tare, cu vedere la apa sclipitoare – iată reţeta pentru după-amiaza perfectă de duminică!

TOSCANA

Foto: Unsplash

Florența

Regiunea favorită din întreaga lume, respectiv capitala ei, Florenţa, își respectă reputaţia. Provincia care produce cele mai bune vinuri din nordul Italiei ne poate arăta ceva nou și de neuitat și după mai multe vizite. Turnurile orașelor vechi pavate, cele mai frumoase clădiri ale moștenirii etrusce și romantismului renascentist, colecţiile nepreţuite de opere de artă și peisajul toscan umplu calendarul oaspeţilor chiar și pentru multe săptămâni. Totuși, la alcătuirea programului să ne străduim să acordăm câte o jumătate de zi și plimbărilor fără scop cu mașina sau pe podgoriile cu drumuri întortocheate între conacele înconjurate de chiparoși.

Fotó: Unsplash

Saturnia

Să hoinărim prin livezile răcoroase de măslini și de smochini de pe insula Elba, să ne relaxăm în apele tămăduitoare ale izvoarelor termale naturale din Saturnia.

Să lăsăm atmosfera specială a locului să ne străbată sufletul!

Dacă putem sta doar o scurtă perioadă în regiune, pentru o recreere confortabilă și eficientă să explorăm zona pe patru roţi. (Transportul în comun există în principiu, dar în practică nu ne putem baza pe faptul că autobuzul ales va veni și merge când și unde ar trebui).

Să degustăm mândria Toscanei, cel mai cunoscut vin roșu al său, Chianti-ul sec și fructat, într-unul dintre restaurantele autentice din Greve în Chianti. Însoţit de o porţie de penne al pomodoro sau un platou de brânză și șuncă, ne putem bucura în stil italian de armonia neegalată a gusturilor!

ORAȘELE DIN NORD

Foto: Unsplash

Bologna

Pe măsură ce descoperim frumuseţile naturale, să nu uităm nici de leagănul culturii italiene. Deși într-o competiţie în care Veneţia, Milano, Genova și Bologna concurează pentru atenţia noastră, ca să nu mai vorbim de Roma, ar fi imposibil de anunţat un câștigător, să cedăm tentaţiei prin descoperirea orașelor vechi, a celor mai cunoscute obiective turistice, a unor expoziţii fantastice! Dacă ne este dor de un oraș universitar plin de viaţă și tineri, să mergem la Bologna, dar să nu ratăm simbolul orașului, fântâna arteziană Neptun, și să vizităm Teatrul Anatomical Archiginnasio din secolul al XVI-lea.

Milano, capitala modei italiene, este de neuitat datorită străzilor sale comerciale elegante, a vieţii de noapte incitante și a serilor de operă de talie mondială, dar să ne facem și timp pentru a admira Domul, respectiv „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.

Florenţa este Renașterea întruchipată: în orice direcţie ne întoarcem, întâlnim obiective de neratat. Să vizităm Palatul Pitti, Grădina Boboli, să cumpărăm bilet pentru Muzeul Galileo sau Bargello, să facem poze pe Ponte Vecchio și, înainte de a ne lua rămas bun, să consumăm un adevărat gelato pe malurile înclinate ale râului Arno.

Drumeție în munți

Foto: Unsplash

Să petrecem câteva zile la poalele Dolomiţilor din Tirolul de Sud, care promit experienţe de o viaţă. Simpla imagine a munţilor uriași este copleșitoare, așa că poate fi o alegere perfectă pentru a admira priveliștea de pe terasa unui restaurant bun sau, dacă ne simţim în formă, pentru a explora natura cu bocancii în picioare. Fosta rută comercială care duce pe creastă, Viel dal Pan, sau traseul de aventură conceput pentru familii, Monte Pana, pot fi parcurse în siguranţă chiar dacă nu avem nicio experienţă specială de drumeţie. Priveliștea uriașilor care se înalţă deasupra văilor verzi și moi, a vârfurilor înzăpezite reflectate în apele lacurilor de munte sunt cu totul unice.

TOP 3 AVENTURI ÎN NORD

Foto: Unsplash

San Gimignano


  • ALPINISM PRINTRE NORI: traseul de tip via ferrata numit Ferrata degli Alpini din cea mai frumoasă parte a Dolomiţilor este recomandat și începătorilor.
  • VIZITĂ ÎN ORAȘUL TURNURILOR: medievalul San Gimignano și cele treisprezece turnuri rezidenţiale magnifice reprezintă o atracţie de neratat.
  • IMPERIUL FLORILOR ȘI CAPRELOR SĂLBATICE: Parcul Naţional Gran Paradiso își arată cea mai frumoasă faţă vara.
AMI MÉG ÉRDEKELHET