Ez a spanyol étterem volt egykor a világ legjobbja – most múzeumként nyílik újra

Az El Bulliban immár nem lehet étkezni, de megismerhetjük az egykori 3 Michelin-csillagos étterem örökségét.

Ferran Adrià spanyol séf 2011-ben, a csúcson zárta be a 3 Michelin-csillagos El Bulli éttermet – a bejelentés akkor nagy hullámokat vert a csúcsgasztronómia világában. A sokáig a világ egyik legjobbjának tartott étterem hamarosan ismét kitárja a kapuit – immár múzeumként.

Fotó: elBulli1846

Júniusban az egykori El Bulli étterem helyén, a Spanyolország észak-keleti csücskében, a Cap de Creus természetvédelmi területen megnyílik az elBulli1846 – írja a The Times.

Az új létesítmény célja, hogy múzeumként és kísérleti laboratóriumként működve őrizze meg az étterem örökségét.

„Egy múzeumot alakítunk ki, amelyben elmagyarázzuk, miként vált sikeressé az El Bulli, hogyan hozott paradigmaváltást a nyugati gasztronómiában" – mondta Adrià az El País című spanyol lapnak. Az El Bulli ugyan szinte eredeti formájában éled újjá, ám a vendégek már nem étkezhetnek ott. A helyzet nagyban hasonlít egy másik világhírű, és ugyancsak 3 Michelin-csillagos étterem, a koppenhágai Noma sorsára, amelyik a tervek alapján 2025-től kezdve szintén tesztkonyhaként működik majd tovább, amely új fogásokat és ízeket kikísérletezve áll majd a gasztronómiai innováció szolgálatában.

Fotó: elBulli1846

Az El Bulli 1964-ben nyílt meg, Adrià 1987-ben vette át a konyhát.

Az étterem 1997-ben már 3 Michelin-csillaggal büszkélkedhetett, és folyamatosan a világ egyik legjobbjaként emlegették. Adrià a molekuláris gasztronómiai mozgalom egyik vezéralakjává nőtte ki magát, köszönhetően olyan ételeinek, mint a folyékony csirkekrokett és a gazpacho-jégkrém. Amikor az étterem 2011-ben bezárt, Adrià azt mondta, hogy a létesítmény „szörnyeteggé vált, amelyet meg kellett szelídíteni és át kellett alakítani".

Az El Bulli eredetileg három évvel a bezárás után újra megnyílt volna, mint kulináris kísérleti központ, de a terveket környezetvédelmi kifogások miatt megakadályozták. Adrià visszavett az ambiciózus eredeti elképzelésekből, így a látogatók visszatérhetnek majd a gasztrotörténelmi helyszínre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET