4 látványos étterem, ami olyan, mintha egy galériában ebédelnél

Éttermek a világ különböző pontjáról, ahol nemcsak remek ételeket kóstolhatunk, de még a művészet is karnyújtásnyira lesz az asztalunkról.

Fotó: Shutterstock

A világ legjobb éttermeiben odafigyelnek arra, hogy a náluk töltött idő ne csak evés legyen, hanem valódi élmény. Igaz ez a kiszolgálásra, az eszközökre, a bútorokra, de még a zenei aláfestésre is. Egy magasabb szintje az élménynek, ha a művészetet – a konyhaművészeten túl – más formában is az asztalunkhoz hozzák. Íme 4 étterem a világból, ami egyben galéria is.

Osteria Francescana – Modena, Olaszország

Fotó: Osteria Francescana

Massimo Bottura amellett, hogy a világ egyik legismertebb séfje, közismerten művészetrajongó is. Nem meglepő tehát, hogy három Michelin-csillagos modenai éttermében, az Osteria Francescanában néhány kedvenc művével is találkozhatunk. Itt van például Gavin Turk Trash című szobra, ami meglepő látvány lehet egy étteremben, mert egy teli szemeteszsákot ábrázol, de Maurizio Cattelan, Damien Hirst és Takashi Murakami alkotásaival is találkozhatunk.

La Colombe d'Or – Saint-Paul-de-Vence, Franciaország

Fotó: La Colombe d’Or

A francia Riviérán található étterem 1931-ben nyitotta meg kapuit, és eleinte igazi menedékhely volt a művészek számára, akik a háború idején a környéken alkottak. Az évek során a törzsvendégek listája olyanokkal bővült, mint Matisse, Picasso és Miró – akik mindannyian ott is hagyták műveiket a falakon. A gyűjtemény azóta csak gyarapodott, beltérben és kint is, ahol Fernand Léger mozaikját, valamint a medence felett őrködő Alexander Calder művet csodálhatjuk meg.

Sketch Gallery – London, Egyesült Királyság

Fotó: Facebook

Mintha egy Wes Anderson film díszlete lenne, annyira különös hangulatú a londoni Sketch Gallery belső tere. Már a berendezés miatt is érdemes lenne idelátogatni, de a hely a művészetrajongók paradicsoma, a díjnyertes művész, David Shrigley 91 színes alkotásának köszönhetően. A művész munkái megtalálhatóak a falakon, a plafonról lelógatva, de még az asztalokon is, ugyanis külön kerámiákat is tervezett az étterem számára.

Audrey – Nashville, Egyesült Államok

Fotó: Facebook


Az amerikai Sean Brock séf nashville-i étterme egyben személyes művészeti gyűjteményék színtere is. A lenyűgözően gyönyörű belső tér olyan, mint egy barátságos hangulatú múzeum, ami arra ösztönzi a vendégeket, hogy nézzenek fel a tányérjukból és fedezzék fel a kiállított műveket. Ezt már csak azért az érdemes megtenniük, mert a séf saját bevallása szerint is a falon lévő képek ihlették az ételeit, a párosítás pedig egy felejthetetlen gasztronómiai élményt eredményez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET