Európa 6 kedvenc borkoktélja

A sima fröccs is nagyon finom tud lenni, de az öreg kontinensen további borkoktélok is hódítanak.

Fotó: Getty Images

A fröccs 2013 óta a Hungarikum-gyűjtemény része, és bár nehezen tudnánk fejből mindet felsorolni, több mint 50-féle bor-szóda keverési arány létezik a magyar fröccskultúrában. Mindenkinek megvan a maga favoritja, a tikkasztó melegben kevés dolog esik jobban, mint egy jó bor szódával keverve. Lássuk, Európa borkultúrájában milyen hasonló boralapú nemzeti italok hódítanak!

Negroni – Olaszország

Fotó: 123rf

Nehéz elhinni, de az Aperol Spritznél is nagyobb rajongótábora van a világ második legkedveltebb koktéljának, a Negroninak. A Firenzéből származó ital ma is gróf Camillo Negroni 1920-as receptje alapján készül: egy rész Campari, egy rész gin, egy rész vermut, narancshéjjal díszítve, lehetőleg egy nagy darab jégtömbön szervírozva.

Bajtra spricc – Málta

Fotó: Getty Images

Ma már szinte minden étteremben megtalálni a forró szigetországban – alapját a nemzeti ital, a bajtra (kaktuszfüge likőr) adja, amely se nem keserű, se nem édes; tökéletes viszont ahhoz, hogy két rész gyöngyöző rozé borral vagy proseccóval és ízlés szerinti mennyiségű szódával keverve oltsa a szomjunkat.

Tiroler – Ausztria

Fotó: Getty Images

A zöldveltelinik és rajnai rizlingek hazájában a nyári meleget leginkább a nálunk is ismeretes bodzaszörppel és pezsgővel készült Hugo cseppjei hűsítik. Emellett a sógorok nem vetik meg a fröccsöt sem, azonban nem lennének osztrákok, ha nem húznák fel italukat egy rész Almudlerrel: az így készült Tirolerrel könnyű szerelembe esni.

Sangría – Spanyolország

Fotó: 123rf

A forró mediterrán vidéken számtalan nemzeti bor alapú koktél létezik: innen származik a mimóza (cava és narancslé) és a Kalimotxo (vörösbor fröccs), a leghíresebb viszont alighanem a sangría. A legtöbb spanyol baráti és családi összejövtelen előkerül egy-egy jól behűtött kancsó. Alapját a vörösbor mellett brandy, szóda és számtalan gyümölcs szolgáltatja.

Kir – Németország

Fotó: Getty Images

A nemzet, amely szinte mindenből képes fröccsöt, vagyis spritzet készíteni. A fehérbornak és az almabornak is szívesen emelik ki az aromáit Sprite-tal vagy citromos szódával, emellett pedig a franciáktól kölcsönvett koktélokat, a Kirt (feketeribizli-likőr és bor) és a Kir Royalt (feketeribizli-likőr és pezsgő) is sajátjukként tisztelik.

French 75 – Franciaország

Fotó: 123rf

A champagne alapú koktéloknak külön szakirodalmuk van, és nem is lehet olyan teraszos bisztrót találni Párizsban a Szajna partján, amely ne tartana legalább 4–5 féle pezsgőkoktélt az itallapján. Közülük is a legősibb a French 75 koktél, amelyet 1915-ben kevertek ki először: gin, cukor, citromlé és valódi francia pezsgő házasítása champagne kehelyben szervírozva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET