Romantikus európai city break-re vágysz? Ne hagyd ki Bamberget!

A Majna és a Regnitz folyók találkozásánál fekvő festői bajor kisváros több mint 2400 műemlék épülettel büszkélkedhet, így nem csoda, hogy 1993 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Fotó: Shutterstock

Mivel megúszta világháborús bombázásokat, Bamberg óvárosa ma a legnagyobb sértetlen városmag Németországban. A macskaköves utcákon a középkori favázas épületek közt sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy romantikus történelmi film kellős közepébe csöppentünk volna.

Fotó: Shutterstock

II. Henrik német-római császár rajongott a 10. században épült a városért, amelyet 1007-ben püspöki székhellyé tett, nem sokkal később pedig székesegyházat is építtetett itt. A román és korai gótikus stílusú Bambergi dóm impozáns méretű, basilica minor rangú székesegyház, egyike császárdómok néven ismert szentélyeknek. A nevezetességei közé tartozik építtetője, Henrik császár és hitvese, Kunigunda síremléke, valamint a kora gótikus szobrászat leghíresebb remekműve, egyben a legrégibb középkori lovasszobor, a Bambergi lovas. Mivel sem az alkotó, sem pedig az ábrázolt személy nevét nem tudjuk, ezért a bambergiek szerint ő városukban a legismertebb ismeretlen. Ugyancsak a dómban van eltemetve II. Kelemen pápa (megválasztása előtt Bamberg püspöke volt), szarkofágja az egyetlen pápai sír, amely az Alpoktól északra található.

Fotó: Shutterstock

A helyiek Kis Velenceként emlegetik az óvárost, amelynek egy része a Regnitz folyó által létrehozott szigeten fekszik.

A legenda szerint a bambergi püspök nem akart területet biztosítani a városháza építéséhez a saját birtokán, ezért a város polgárai a folyóba állított cölöpökre húzták fel az épületet. A mesterséges szigeten álló Régi városháza (Altes Rathaus) ma Bamberg jelképe, amely a Felső-hídon (Obere Brücke) és az Alsó-hídon (Untere Brücke) át közelíthető meg. A lenyűgöző építészeti remekmű homlokzatát díszítő freskók az épület történetét ábrázolják. Az épület belsejében Európa legnagyobb porcelánkiállítása, a Ludwig-gyűjtemény tekinthető meg. A városháza környéke a Regnitz mindkét oldalán a helyiek és a turisták kedvenc találkahelye, és a szinte a folyóból kiemelkedő parti házak, valamint a csónakok és hajók látványa valóban Velence hangulatát idézik.

Fotó: Pixabay

Ha a bambergiek sörözni mennek, akkor a helyi frank nyelvjárásban azt mondják, hogy „a pincére mennek” – „In Bamberg geht man auf den Keller”. A szólás onnan ered, hogy a sörfőzdék és a sörözők a föld alatt, sziklapincékben tárolták a sört – sok helyen egyébként még ma is így tesznek. Sörfőzdéből pedig akad itt bőven – a város területén kilenc is működik belőlük, amelyek összesen 70 féle sört állítanak elő. Bamberget ezért gyakran nevezik Németország titkos sörfővárosának. Elsősorban a füstölt sörkülönlegességeiről ismert, melyek közül az Aecht Schlenkerla Rauchbier a leghíresebb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET