Európa street foodja - 10 különlegesség

Európa legtöbb országában találunk olyan tradicionális utcai harapnivalót.

Ami Amerikának a hamburger és a hot dog, az Európának… Mi is? Kíváncsiak voltunk a válaszra, így összegyűjtöttük az öreg kontinens megkerülhetetlen street foodjait. Induljon az ízutazás!

Csavargásaink egyik fontos eleme a helyi ételek megismerése, hiszen e kóstolókon keresztül teljesebb képet kaphatunk a városról, a régióról, az ott élő emberekről, szokásokról. Bár az utcai ételek csak néhány éve lettek igazán divatosak, biztosak lehetünk benne, hogy Európa legtöbb országában találunk olyan tradicionális „hozom-viszem" harapnivalót, amelyet felmarkolva egy percet sem veszítünk az úti célunk felfedezésére szánt időből.

Portugália: cachorrinhos

Fotó: Cervejaria Gazela


A falatokra vágott szendvics Porto utcáinak jellegzetes étele. A vékony héjú kiflibe egy helyi sült kolbász, az alheira kerül, amit fűszeres szósszal kennek meg, majd a zárt szendvicset kontaktgrillben sütik ropogósra. Ezután felvágják és kérésre sült krumplival körítik.

Itt kóstold meg:Cervejaria Gazela, Porto

Szicília: arancini

Fotó: 123rf


Eredetileg a másnapos rizottó felhasználására találták ki a panírozott rizsgombócokat, amelyekbe mindenhol belebotlunk Dél-Olaszországban és különösen Szicília utcáin. Töltelékként gyakran kerül bele húsos ragu, de a tejszínes sonka és a mozzarellás, zöldséges változat sem ritka. Mindig frissen fogyasszuk!

Itt kóstold meg:Enomis, Palermo

Lengyelország: obwarzanek krakowski

Fotó: 123rf


A bagelhez hasonló harapnivaló Krakkó egyik jellegzetessége – önmagában, zöldségkrémekbe mártogatva és mutatós szendvicsként is megtalálható. Az édeskés, kör alakúra fonott tésztát sütés előtt megfőzik, innen ered a neve (obwarzac – előfőz).

Itt kóstold meg:2 Okna Cafe, Krakkó

Törökország: ıslak burger

Fotó: 123rf


A szaftos marhahúspogácsából és burgerzsemléből álló nedves (ezt jelenti az ıslakszó) burger egy isztambuli utazás kihagyhatatlan fogása. Miután összeállítják a szendvicset, fűszeres, fokhagymás paradicsomszószba áztatják, majd gőzölik. Ne várjunk vele, együk meg azonnal!

Itt kóstold meg:Kizilkayalar, Isztambul

Németország: currywurst

Fotó: 123rf


Berlin ikonikus utcai étele az előbb gőzölt, majd megsütött sertéskolbász, amely mellé curry fűszerkeverékkel megszórt ketchup kerül. Körete jellemzően sült krumpli és kiflikarikák. A fűszeres finomság a II. világháború után vált a munkások filléres street foodjává, napjainkban csak Berlinben évi 70 millió adagot adnak el belőle.

Itt kóstold meg:Curry61, Berlin

Horvátország: burek

Fotó: Getty Images


A török eredetű börek a teljes balkáni régióban megtalálható különböző formákban és töltelékekkel. A rétestészta alapú utcai étel a horvátok minden napszakban fogyasztják, jellemzően húsos, sajtos és krumplis töltelékkel gazdagítva, feltekerve vagy pite formában sütve, szeletelve.

Itt kóstold meg:Burek, Zagreb

Ciprus: lokmades

Fotó: Facebook


A görögöktől származó loukoumades jelentése morzsa. A falatnyi fánkok kívül roppanósak, belül puhák, és Cipruson is elterjedtek, ahol a görögországival ellentétben nem mézzel, fahéjjal és dióval fogyasztják, csak egy egyszerű cukorsziruppal öntik nyakon.

Itt kóstold meg:Panikkos Loukoumades, Protaras

Spanyolország: churros

Fotó: 123rf


Vagy portugál hajósok hozták magukkal a receptet Kínából, vagy spanyol juhászok találták ki a friss péksütemények helyettesítésére – az égetett tésztából készült édesség eredete máig vitatott… Bármi is az igazság, a fahéjas cukorba forgatott ropogós tésztarúd mára a spanyolok legismertebb édessége lett, amelyet forró csokoládéba mártogatva fogyasztanak reggelire.

Itt kóstold meg: Xurreria J. Argilés, Barcelona

Hollandia: poffertjes

Fotó: 123rf


Ha palacsinta, akkor a hollandok a kicsi, habkönnyű változatra esküsznek, amelyet speciális sütőformában sütnek. Hagyományosan olvasztott vajjal és sok porcukorral kínálják, de ma már rengeteg ízben kapható. Az első alkalommal érdemes az eredeti változatot kipróbálni!

Itt kóstold meg:Albert Cuyp Markt, Amszterdam

Svédország: halv special

Fotó: Instagram


A svédek hot dogja, krumplipürével borítva. A név (halv – fél) arra utal, hogy egy szál kolbász kerül a kiflibe, míg a hel special már egy egész pár kolbászt ígér: az egyik szál gyakorta főzve, a másik sütve. Az étel további furcsasága, hogy a svédek egy Pucko nevű kakaós italt isznak hozzá.

Itt kóstold meg:Korv kiosk, Göteborg

AMI MÉG ÉRDEKELHET