Litoral, istorie, gastronomie – excursie cu mașina în Dalmația

Dinspre capitala Zagreb, la Perla Adriaticii, Dalmaţia, se poate ajunge cel mai uşor pe autostrada A1. Un tur de coastă de câteva zile, de la Zadar la Trogir, oferă o mulţime de obiective turistice.

Femeie la litoral
Foto: Shutterstock

Chiar dacă pentru mulţi vacanţa de vară înseamnă doar plaja, sunt destui care-şi doresc un concediu mai interesant. Croaţia, în special regiunea Dalmaţia, este o destinaţie ideală în ambele cazuri – într-o excursie cu maşina se poate combina relaxarea de pe plajă cu emoţia descoperirii unor locuri noi.

​Zadar

Foto: Shutterstock

În Zadar există ruinele Forumului construit în secolul 1 î. H. Descoperirea minuţioasă a oraşului necesită mai multe zile, şi chiar dacă nu avem acest timp la dispoziţie, simbolul localităţii, biserica Sfântul Donat, precum şi „Piaţa celor cinci fântâni” şi „Poarta de Fier” trebuie vizitate neapărat. În Zadar există şi o viaţă de noapte energică - vara nu trece niciun weekend fără să fie organizat vreun eveniment.

Sukosan

Foto: d-marin.com

Mergând pe coastă pe DN8, la numai câteva minute de Zadar se află Sukosan, care combină spectaculos toate valorile Dalmaţiei. În primul rând în această localitate care cuprinde o serie de mici sate se găsesc multe biserici impozante şi are cel mai mare port de iahturi de pe coasta Mării Adriatice, unde fanii navigaţiei au ce vedea timp de o zi întreagă. Celor care aleg o plimbare prin Sukosan le recomandăm să înceapă cu biserica Sfântul Kasijan: deşi actualul sanctuar a fost construit în secolul al XVII-lea, în acel loc s-a aflat cu siguranţă o biserică încă din secolul al XIII lea. În centrul vechiului sat putem vizita poarta Gornja Vrata şi biserica construită în cinstea Fecioarei Maria, care a protejat localnicii pe timpul epidemiei de ciumă. Unul dintre simbolurile locului este ruina palatului Valaresso din mijlocul Golfului de Aur, care în secolul XV a fost construit ca palat arhiepiscopal, dar a suferit importante distrugeri în timpul războaielor turco-veneţiene, iar ruinele rămase au fost afectate şi de cutremure - în prezent se văd doar trei piloni în mare.

Pirovac

Foto: visit-croatia.hr

Mergând mai departe pe DN8, ajungem la Pirovac, cel mai frecventat paradis turistic al Dalmaţiei de Nord, de unde merită făcute mai multe excursii înainte de a continua drumul spre sud. Spre est ne aşteaptă Parcul Naţional Krka, cu un râu plin de stânci şi cascade, care este habitatul multor plante şi animale speciale – sunt prezente zece specii endemice de peşti. Pornind din Pirovac, cel mai uşor ajungem la intrarea din Skadrin a parcului pe drumul 59, iar apoi pe autostrada A1, de unde un vaporaş ne duce la cea mai mare cascadă

Sibenik

Foto: Shutterstock

Putem continua drumul spre sud, să ajungem la Sibenik, construit lângă estuarul râului Krka. Dintre atracţiile oraşului merită văzută catedrala Sfântul Iacob, declarată parte a Patrimoniului Mondial, dar şi forturile. Pentru pasionaţii de pescuit este aproape obligatoriu să încerce specialitatea locului, vânătoarea de peşti mari, în largul mării fiind posibilă captura de ton, peşte-spadă sau rechin chiar şi de peste 100 kg.

Trogir

Foto: Shutterstock

După Sibenik urmează ultimul popas al excursiei din Dalmaţia, Trogir, la circa 45 km pe drumul 58. Centrul istoric al oraşului se regăseşte şi el pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, localitatea fiind numită şi Mica Veneţie. Datorită portului excelent echipat, Trogir este o destinaţie populară pentru cei îndrăgostiţi de iahting, iar apa este perfectă pentru scufundări.

AMI MÉG ÉRDEKELHET