Ai curaj să le încerci? 7 feluri de mâncare surprinzătoare din festinele romane antice!

Locuitorii Imperiului Roman aveau gusturi interesante și feluri chiar bizare.

Carnea de miel și porc sunt obișnuite și astăzi, dar nu prea preparăm din ele feluri de mâncare precum vechii romani. Iar consumul de flamingo, pârș sau arici de mare este considerat cel puțin exotic – sau chiar interzis!

Creier de miel

Creierul de păsăre sau de mamifere este consumat în multe locuri și astăzi. În Roma antică, creierul de miel se consuma marinat, fiert sau prăjit. Conform uneia dintre rețetele din cartea de bucate a romanului Apicius, creierul de miel era gătit cu ou și aromat cu piper și petale de trandafir.

Uter de porc

Uterul de scroafă era consumat cu plăcere în Imperiul Roman, dar nu ca mâncare de zi cu zi. Porcii erau castrați înainte de a fi sacrificați, iar organele lor genitale erau de obicei aromate cu miere, oțet, bulion, diverse condimente și ierburi, precum semințe de țelină, mentă și piper.

ARICI DE MARE

Foto: Shutterstock

Astăzi, carnea de arici de mare este o delicatesă rară, dar acum 2.000 de ani era hrană comună. Carnea ariciului se consuma ca aperitiv sau topping, de obicei gătită în ulei de măsline sau vin dulce și asezonată cu piper. Și în prezent micile bucăți de carne se servesc ca aperitive sau se pun deasupra preparatelor cu paste, iar în Italia se mănâncă chiar și crude cu pâine proaspătă.

Pârș umplut

Unul dintre mâncărurile preferate ale romanilor era pârșul. Micul rozător era de obicei umplut cu carne de porc, condimentat cu piper și fiert în bulion.

Limbă de flamingo

Romanii nu făceau distincție între păsări: mâncau de toate, de la păuni până la papagali și porumbei. În epoca romană flamingo-ul era un simbol al bogăției, așa că nu este de mirare că romanii din clasa superioară se bucurau de gustul său la baluri și sărbători – era punctul culminant al fiecărei cine festive.

SOS DE PEȘTE GARUM

Foto: Shutterstock

Garum este un sos făcut din pești mici (scrumbii, hamsii, sardine, ton, șprot) sărați și fermentați la soare, care ulterior era filtrat și aromatizat cu piper negru, ulei, oțet, miere, vin, suc de fructe și diluat cu puțină apă. Sosul de pește provenit din Grecia a fost o delicatesă gustoasă folosită atât la mese festive, cât și la cele obișnuite.

Carne de ștruț

Aceste păsări uriașe și maiestuoase au fost consumate ca o delicatesă exotică în Roma antică. În general, se serveau cu un sos din miere, ierburi și condimente. Potrivit lui Apicius, rezultatul era o armonie plăcută de arome.


AMI MÉG ÉRDEKELHET