Ideo Ideis Festivalul #18, la linia de start!

8 zile de teatru, film, muzică, dezbateri și ateliere, între 11 și 18 august, în Alexandria.

Foto: Alexandra Iftime

Dacă e august, e Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, iar Alexandria se pregătește deja pentru sosirea trupelor de teatru de adolescenți și a celor peste 100 artiști invitați la ediția de majorat, din perioada 11-18 august. De 18 ani, culorile festivalului inundă străzile orașului, în timp ce comunitatea locală se dezvoltă odată cu evenimentul devenit astăzi un fenomen – un manifest artistic și social.

Gala de deschidere a festivalului, programată vineri, 11 august, va da startul unui adevărat maraton de spectacole de teatru profesionist și proiecții de film, ateliere dedicate adolescenților din trupele selectate, expoziții și picturi pe ziduri, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și activități și spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea. Programul complet este disponibil aici: ideoideis.ro/festivalul-program-18. Biletele pentru spectacolele de teatru profesionist pot fi achiziționate online, de pe platforma eventbook.ro/festival/ideo-ideis, sau de la casa de bilete a Centrului Multifuncțional pentru Tineri.

Faci lumea să semene cu tine - mesajul ediției din acest an, nu e doar un salut adresat adolescenților care privesc lumea cu îndrăzneală, ci și un mod de a-i încuraja să își cultive mai departe curiozitatea, pentru a-și putea asuma transformarea societății prin mijloace creative. Zilnic, trupele vor primi feedback, susținere și îndrumare din partea artiștilor care au acceptat anul acesta provocarea de a le deveni mentori: Pavel Bartoș, Andreea Grămoșteanu, Andreea Vasile, Maria Obretin, Judith State, Andrei Huțuleac, Bogdan Farcaș, Marin Grigore și Ștefan Lupu. Publicul din Alexandria va avea ocazia să-i cunoască și să participe la discuții cu ei în cadrul a două evenimente cu acces gratuit. POV:ești de vară.

Seara povestitorilor, care asigură an de an doza de inspirație pentru participanți și comunitate, va fi o celebrare a aniversării primilor 18 ani de Ideo Ideis. Duminică, pe 13 august, de la ora 20:00, Alex Ion și Andreea Borțun, co-fondatorii festivalului, vor rememora cel mai importante momente din istoria evenimentului alături de Marcel Iureș, președintele onorific, și Cătălin Ștefănescu – doi dintre cei mai mari susținători ai proiectului de educație prin artă, ajuns astăzi la vârsta maturității.

Foto: Claudiu Popescu

De întâlniri prețioase vor avea parte și cinefilii prezenți în serile de duminică, luni și miercuri la proiecțiile din Cinemateca Târzie. După ce vor viziona lungmetrajele „Oameni de treabă”, „Tigru” și „Între revoluții”, spectatorii vor intra în dialog cu regizorul Paul Negoescu (care semnează și „Încă două lozuri”, proiectat sâmbătă seară), actorul Bogdan Tulbure și scenarista Lavinia Braniște.

Patru spectacole de teatru profesionist vor continua la această ediție tradiția de a-i aduce pe iubitorii de teatru de toate vârstele față în față cu povești relevante despre cine suntem. Biletele pot fi cumpărate online, sau de la casa de bilete deschisă zilnic la CMT.

AMI MÉG ÉRDEKELHET