Vajon melyik nagyvárosban a leglassúbb a forgalom, és hányadik helyen áll Bukarest és Budapest?

Ha utazás előtt az adott város autós forgalmát is figyelembe akarjuk venni, nagy segítséget nyújt a TomTom közlekedési indexe.

Fotó: Unsplash

Autóvezetés szempontjából Bukarest a hetedik legrosszabb helyen áll egy nemzetközi felmérésben, amely a világ nagyvárosainak forgalmát vizsgálja. A TomTom 56 ország 389 városában készített felmérést arról, mennyit állnak az autók a dugóban, és ezzel mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Megmutatjuk, milyen szempontokat vettek figyelembe a statisztika elkészítésekor.

Fotó: Shutterstock

London

A navigációs rendszereket forgalmazó TomTom cég forgalomfigyelő indexe a világ nagyvárosainak forgalmát méri az utazási idő, az üzemanyagköltség és a szén-dioxid-kibocsátás alapján. A nyilvános statisztikának köszönhetően egy utazás alkalmával mi is előre kiszámíthatjuk, hogy mennyi idő taxival vagy bérelt autóval egyik helyről eljutni a másikra az adott metropoliszban.

A TomTom felméréséből kiderül, hogy a vizsgált városok autós forgalma 2022-re visszatért a járvány előtti időszak szintjére, sőt egyes helyeken romlott a helyzet.

Az adatok alapján szerint London a legnehezebben járható város autóval.

Nagy-Britannia fővárosában csúcsidőben csak 14 km/h az átlagsebesség, és még a legjobban járható időszakokban is csak 25 km/h. A 10 km megtételéhez szükséges átlagidő Londonban 1:50 perccel, 36:20 percre nőtt 2022-ben – ám csúcsidőszakban ez akár 45 perc is lehet.

Fotó: Pixabay

Bukarest

  • Bukarest a 7. helyen áll a rangsorban: a 10 km megtételéhez szükséges átlagos idő 10 másodperccel, 27:20 percre csökkent, a csúcsidőben 17 km/h az átlagsebesség. A TomTom indexe szerint a bukaresti sofőrök évente átlagosan 277 órát (azaz 11,5 napot!) töltenek autójukban csúcsidőben.
  • Budapest a lista 40. helyén szerepel, ami Európában nem is rossz eredmény: 21:8 perc alatt lehet megtenni átlagosan 10 km-t, 2021-hez képest ez 20 másodperccel jobb eredmény. Egy budapesti autós átlagosan évi 208 órát tölt dugóban és csúcsidőben átlagosan 22 km/órával lehet közlekedni.

A 20 legrosszabb város az autós forgalom szempontjából: 

  1. London (Anglia)
  2. Bengaluru (India)
  3. Dublin (Írország)
  4. Szapporo (Japán)
  5. Milánó (Olaszország)
  6. Pune (India)
  7. Bukarest (Románia)
  8. Lima (Peru)
  9. Manila (Fülöp-szigetek)
  10. Bogota (Kolumbia)
  11. Párizs (Franciaország)
  12. Róma (Olaszország)
  13. Mexikóváros (Mexikó)
  14. Brüsszel (Belgium)
  15. Torino (Olaszország)
  16. Buenos Aires (Argentína)
  17. Thaichung (Tajvan)
  18. Varsó (Lengyelország)
  19. New York (Egyesült Államok)
  20. Nagoja (Japán)
AMI MÉG ÉRDEKELHET