Forró csokik Mexikótól Indiáig

Szinte a világ minden országának megvan a saját, speciális receptje.

Fotó: Shutterstock


A téli hidegben nincs jobban melengető ital egy forró csokoládénál. Arra viszont kevesen gondolnak bele, hogy más országokban hogyan, milyen alapanyagokból készül is el ez az csodás ital. A legkülönlegesebb verziókat gyűjtöttük most össze, három különböző földrészről.

​GHÁNA


A nyugat-afrikai verziók alkoholt is tartalmaznak, eredetük pedig a világ egyik legnagyobb kakaó-termelő és exportáló országához, Ghánához köthető. A ghánai forró csoki leggyakrabban étcsokoládét, tejet, vaníliát, mézet és fahéjat tartalmaz, a felnőttek pedig gyakran rummal “erősítik” fel. A fahéj és a rum „csípőssége” remek összhangot teremt a vanília, a tej és a csokoládé krémességével.

​INDIA

Fotó: Instagram

A helyi forró csoki esetében is visszaköszön az indiai konyha merész fűszerezése és földes ízei. A mumbai-i változat fehér csokit tartalmaz, gyömbérrel, fahéjjal, kardamonnal, szegfúszeggel és borssal ízesítve, ami egy szokatlanul színes, az általunk megszokottól jelentősen eltérő ízvilágot eredményez.

​KOLUMBIA

Fotó: Instagram

A helyiek által santafereño néven ismert kolumbiai forró csokit elsősorban a furcsa keverékek rajongóinak érdemes kipróbálni. Alapja ugyanis a helyi keserű csokoládé, amelyhez fahéjat, szegfűszeget, mézet és legszokatlanabb összetevőként sajtot adnak. Leginkább a lágy, puha sajtfélék passzolnak hozzá, például mozzarellát vagy enyhén sós kecskesajtot érdemes reszelni a forró csokiba.

MEXIKÓ

Fotó: Instagram

Mexikó a csokoládé “szülőföldje”, hiszen az ősi maja civilizációban kiemelten fontos, szent szerepe volt a kakaónak, nem véletlen tehát, hogy italként is fogyasztották. Az antropológusok szerint tőlük származik a forró csokoládé eredeti receptje is, amelyet a sörhöz hasonlóan főztek és hidegen itták. A modern mexikóiak viszont már módosítottak a recepten: a tejet, cukrot, fahéjat és chiliport is használnak a forró csokihoz, amivel egy élénkítő, csípős beütésű italt nyernek.

​PANAMA

Fotó: Instagram

Ez hasonlít a legkevésbé a klasszikus változathoz, a panamai ital ugyanis minden, csak nem édes. Hagyományos receptje cukor vagy tej helyett kakaót, cayenne borsot, néha még chilit és egy kis banánt ír elő, és talán csak egyedül utóbbi tud némi édességet csempészni a kuna indiánoktól származó italba, amely inkább kesernyésnek mondható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET