Frankfurt – unde trecutul, prezentul și viitorul trăiesc împreună

Frankfurt am Main este unul dintre centrele financiare, comerciale și de transport ale continentului.

Foto: Unsplash


Cu o populație de 740 mii de locuitori în landul Hessa, Frankfurt este al cincilea oraș ca mărime din Germania.

Metropolă multiculturală

Foto: Pexels

Fondat în primul secol pe ambele maluri ale râului Main, Frankfurt a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Sfântului Imperiu Roman, fiind până în prezent unul dintre centrele financiare ale continentului – aici este sediul Băncii Centrale Europene, aici este organizat unul dintre cele mai mari saloane auto și târguri de cărți de pe continent. Datorită locației sale, este totodată un hub de transport: cel mai mare dintre cele trei aeroporturi ale sale are legături directe către aproape 300 de orașe. Este cel mai mare aeroport din Europa pe baza traficului de marfă și al patrulea în ceea ce privește transportul de pasageri. Frankfurt este o adevărată metropolă multiculturală, cu membri din peste 180 de națiuni ce locuiesc aici, în timp ce o treime dintre locuitori au și altă cetățenie – în aglomerația orașului trăiește a doua cea mai mare diasporă coreeană din Europa.

​Trecut și viitor

Foto: Unsplash

Deși definesc peisajul urban, Frankfurt nu este doar un oraș al zgârie-norilor moderni și al capodoperelor arhitecturale contemporane inovatoare. După cel de-al doilea război mondial, localitatea a fost reconstruită aproape complet, dar și așa, cea mai veche casă rămasă intactă este din secolul al XII-lea. Inima orașului, impunătoarea primărie formată din nouă clădiri interconectate numită Römer (foto) a fost construită în secolul al XIV-lea. Cealaltă atracție a orașului este Kaiserdom: începând cu 1356 în această catedrală au fost aleși împărații Sfântului Imperiu Roman, iar între 1562 și 1792 au și fost încoronați aici. Paulskirche este, de asemenea, un monument cu semnificație istorică: în timpul revoluției germane, între 1848–1849 s-a întrunit aici prima adunare națională liber aleasă.

Crenvurști, sos verde, cidru

Foto: Pixabay

În multe limbi, crenvurștii făcuți în oraș de la începutul secolului al XIX-lea se numesc pur și simplu Frankfurter. Deși nu este popular la nivel global, sosul verde, fabricat inițial din plante proaspete cultivate în serele din cartierul Oberrad, este la fel de important pentru localnici, fiind servit lângă ouă fierte tari sau carne de vită fiartă. O adevărată specialitate dulce din Frankfurt este prăjitura Bethmännchen, frământată din marțipan, migdale, apă de trandafiri și zahăr pudră și formată în mici conuri, respectiv turta dulce în formă de romb, Haddekuche. Orașul este mărginit de renumita regiune viticolă Rheingau, dar localnicii se mândresc și cu cidrul lor.

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET