Top 8 alimente străvechi care există și astăzi – care este cel mai vechi aliment al nostru?

Care sunt delicatesele pe care le mâncau și aztecii sau romanii?

Foto: Shutterstock

Iată câteva dintre alimentele care există și astăzi și care îi hrănesc pe oameni de foarte mult timp, chiar dacă acum mii de ani nu erau făcute exact în aceeași formă ca în prezent. Aromele și texturile ingredientelor erau diferite, iar metodele de gătit s-au schimbat și au evoluat, dar aceste alimente au fost puse în farfuriile noastre pentru că și strămoșii noștri le considerau delicioase.

​Pâinea

Foto: Shutterstock

Până în urmă cu câțiva ani, oamenii de știință credeau că mâncăm pâine de aproximativ 10.000 de ani, dar în 2018 un arheolog a descoperit un cuptor iordanian vechi de 14.000 de ani, în care a găsit resturi de pâine. Deoarece lipsa utilajelor din acea vreme făcea dificilă recoltarea și apoi măcinarea manuală a cerealelor, pâinea trebuie să fi fost un aliment festiv și rar.

Uleiul de măsline

Foto: Shutterstock

Printre descoperirile israeliene din epoca bronzului a fost un reziduu de ulei de măsline vechi de 8.000 de ani, ceea ce este interesant, deoarece tehnica nu s-a schimbat prea mult de atunci. Astăzi, extragem uleiul exact în același mod în care o făceau strămoșii noștri acum mii de ani.

Tamale

Foto: Shutterstock

Una dintre mâncărurile naționale din Mexic este consumată de 7.000 de ani de către locuitorii din America Latină. Frunzele de banană sau păpușoi umplute cu mălai, carne și legume erau fierte timp de ore întregi sub pământ sau în oale de lut. Tamale se mănâncă cu mâna, deoarece frunzele funcționează drept farfurie.

​Clătite

Foto: Shutterstock

Clătitele se fac peste tot în lume, doar că arată diferit și sunt realizate din cereale diferite. Știți cui trebuie să îi mulțumim pentru că am aflat că oamenii mănâncă clătite de mii de ani? Lui Ötzi, mumia de gheață din Alpi, în al cărei stomac au fost găsite de către arheologi urme de carne și clătite făcute din grâu. Acest fapt sugerează că mâncăm clătite de cel puțin 5.300 de ani.

Miere

Foto: Shutterstock

Este greu de estimat de cât timp mănâncă oamenii miere, dar există hieroglife egiptene care descriu apicultura și care au o vechime de peste 4.000 de ani. Iar în Georgia a fost găsit un borcan vechi de aproape 5.000 de ani plin cu fructe roșii, încă în stare foarte bună datorită faptului că au fost conservate în miere.

Popcorn

Foto: Shutterstock

Porumbul este un aliment de bază pentru omenire de foarte mult timp, doar că utilizarea sa a suferit modificări de-a lungul secolelor. Artefactele din peșteri găsite în Mexic estimează vârsta porumbului înăbușit la foc, sau popcorn, la 4.000 de ani. Relicvele aztece sugerează că a fost folosit și pentru decorațiuni și bijuterii.

Paste

Foto: Shutterstock

Tăiețeii au fost consumați încă din China antică. Cele mai vechi înregistrări scrise datează de aproape 2.000 de ani, din timpul dinastiei Han, dar un vas ermetic cu tăiței în interior a fost găsit în urma unor săpături și se crede că are cel puțin 4.000 de ani.

​Plăcintă

Foto: Shutterstock

Englezii numesc "pot pie" felul de mâncare care are doar un strat de patiserie deasupra, în timp ce tocănița de legume și carne fierbe dedesubt. Sunt populare și umpluturile făcute din măruntaie. Aceste mâncăruri savuroase și condimentate se preparau în Mesopotamia încă de acum 3.400 de ani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET