Ghid pentru îmbrăcămintea de plajă

Marca britanică de costume de baie Pour Moi a realizat o hartă pentru cei care preferă să facă plajă topless sau chiar complet dezbrăcați.

Foto: Getty Images


Chiar dacă 2020 n-a fost anul călătoriilor, ci mai degrabă al carantinei, al țărilor închise și al interdicțiilor de călătorie, oamenii au căutat de 10,7 milioane de ori pe Google cuvintele cheie „nude beach" (plajă pentru nudiști) sau „nude resort" (stațiune pentru nudiști) – scrie în raportul Pour Moi. Japonezii, brazilienii, neo-zeelandezii, australienii și americanii au fost cei mai curioși cu privire la regulile și obiceiurile de la plajă. În mod surprinzător, nici în Regatul Unit nu este clar ce se poate și ce nu, în timp ce în SUA există state în care este interzis să faci plajă topless. În Marea Britanie se poate renunța la top, în Irlanda însă acest lucru nu este apreciat deloc. În America – cum se va vedea și pe harta de mai jos – sunt 4 state conservatoare, unde plaja topless este interzisă.

Foto: Unsplash

În general există un motiv religios și cultural dacă într-o țară nu este acceptată prea multă piele goală, fiind locuri în care este reglementat și prin lege dacă este în regulă să facem plajă goi.

  • Nudiștii trebuie să fie atenți în 38 de țări, în acestea semigoliciunea și nudismul fiind jignitoare sau interzise prin lege. Țările în care nuditatea nu este acceptată sunt marcate cu roșu pe hartă.
  • Culoarea verde indică locurile în care se poate face plajă topless sau chiar și complet nud (în ultimul caz pe plaje desemnate) – cei care doresc, pot arunca costumul de baie în 39 de țări.
  • Locurile colorate cu galben sunt cele cu legi ambigue sau contradictorii, ori sunt prea puține plaje în care poți sta dezbrăcat complet – există 29 de astfel de țări, și dacă vrem să călătorim pe acolo, să întrebăm la fața locului dacă se poate practica nudismul sau nu!
  • În cazul statelor marcate cu gri nu există suficiente informații dacă este permis sau nu nudismul.

Hartă globală topless 

Ilustrație: Pour Moi

În unele țări legile sunt înșelătoare, deoarece nuditatea publică este ilegală în multe locuri, dar să faci plajă topless nu este interzis. În Tunisia, de exemplu, la mare nu se poate face plajă topless, dar sunt hoteluri private în care este permis acest lucru. Și în Costa Rica legea interzice apariția publică fără haine sau costum de baie, dar există plaje și stațiuni în care este voie.

În mare parte, Statele Unite e „verde”

Ilustrație: Pour Moi

AMI MÉG ÉRDEKELHET