Valószínűleg te sem tudod, milyen titkokat rejtenek ezek a híres épületek!

Íme néhány építészeti titok, amelyek a világ különböző látványosságai mögött rejlenek, mégis kevesen hallottak róluk.

Fotó: Unsplash

A világot számos régi és modern építészeti remekmű díszíti: az ókori műemlékektől kezdve a brutalista építészetig, bárhol találkozhatunk szebbnél szebb kincsekkel. Az épületeket csak izgalmasabbá teszi, ha kötődik hozzá valamilyen legenda, esetleg egy titok...

Washington – kripta a Capitolium alatt

youtu.be

A Walk Through the U.S. Capitol Crypt

Az Egyesült Államok kongresszusának székhelyét 1793-ban kezdték építeni és egy kiterjedt kriptát is rejt magában. A Grand Vestibule néven ismert kriptát még George Washington és felesége temetkezési helyének építették ki. Azonban viták sorozatát követően a kongresszus végül úgy döntött, máshol temetik el a megboldogult elnököt és feleségét. Az európai katedrálisok stílusában készült kripta máig üresen áll.

New York – a könyvtár titkos apartmanjai

youtu.be

Step Inside a Secret Library Apartment | Atlas Obscura

New York impozáns közkönyvtárakkal dicsekedhet, ám a látogatók nem tudják, hogy a Public Library épületében lakásokat is elrejtettek. A könyvtárban összesen 13 apartman található, melyekben régen még a könyvtárgondnokok és családjaik éltek. A felújítások után egy részüket megszüntették, egy másik részük pedig üresen áll. A könyvtár jelenleg azon gondolkozik, milyen helyiségekké alakítsa át a még meglévő lakásokat.

Athén – a Parthenón optikai illúziói

www.youtube.com

Parthenon STEAM Optical Illusions

Az i.e. 447 és 432 között épült Parthenón egy régebbi templom rekonstrukciója. A munkálatokat a görög szobrász és építész, Pheidiasz felügyelte, aki ma is észrevehető optikai illúziót csempészet be a szentélybe. Az épületet szándékosan geometriai szabálytalanságokkal tervezte, mint például a nem egyenlő távolságra lévő oszlopokkal, melyek kicsit még befelé is dőlnek. Ironikus, hogy pont ezek a tökéletlenségek miatt tűnik tökéletesen szabályosnak az épület: az emberi szem ugyanis egyedi módon érzékeli a mélységet. Emiatt az építészeknek figyelembe kellett venniük azt, hogyan lát bizonyos dolgokat az emberi szem, és eszerint korrigáltak.

Róma – rejtett napóra Szent Péter téren

youtu.be

The Vatican Obelisk, a sundial with 2000 years of history

A Vatikán olyan nevezetességekről híres, mint a Szent Péter Bazilika, a Vatikán Múzeum vagy a Sixtus-kápolna, de azt már nem mindenki vette észre, hogy a Szent Péter térbe egy napóra is bele van építve. Pedig a tér gránitból és márványból készült térkövei órajelzőként működnek. A tér közepén egy óriási obeliszk található, amely maga a napóra szerepét tölti be és egyébként elég pontosan meg tudja mondani az időt az árnyékból. Ezt az órát a 18. században hozták létre, és időmérés mellett csillagászati célokra is használták.

Brighton- a Royal Pavilon titkos alagútjai

youtu.be

Exploring The Hidden Mysteries Of Brighton's Royal Pavilion

Az angliai Brighton városa évente rengeteg turistát csábít a környékre strandjaival, üdülőhelyeivel és építészeti remekműveivel. Brighton ezen felül a világ leghosszabb alagútrendszerét rejti magában, melyet még az 1870-es években, szennyvízelvezetési céllal terveztek. Téglák millióit egymásra rakva alkották meg az alagutakat, melyek egyben titkos átjáróként szolgáltak a királyi család tagjai, illetve a szolgáik számára a Royal Pavilon és a dóm között.

AMI MÉG ÉRDEKELHET