Váljunk profi szaunázókká!

Bevezető a helyes szaunázásba és élettani hatásaiba.

Fotó: 123rf

Nyakunkon a nagy hideg, ilyenkor esik legjobban a hőfürdő. Hogyan működik, és miért tesz jót velünk a szauna? Mire ügyeljünk a hőkabinba való belépés előtt, közben, és utána? Vagyis: hogyan szaunázzunk jól?

A szaunázás a melegedés és a lehűlés váltott szakaszaiból áll. A melegedési szakaszban a test hőmérséklete megemelkedik: a bőr 10, a belső hőmérséklet 1°C-kal, épp ezért mesterséges láznak is nevezik ezt az állapotot. Az anyagcsere gyorsabbá válik a bőrben, amely izzadással salaktalanít, a vérnyomás normalizálódik, javul a bőr vérellátása, az izmok pedig ellazulnak. A hűtési szakaszban a vér telítődik oxigénnel, a vesefunkció javul, a szívverés normálisra áll, az érfalak pedig összehúzódnak, mely reakciók frissességérzetet biztosítanak.

Fotó: Pexels

Szaunaetikett

Mielőtt belépnénk a kabinba, alaposan zuhanyozzunk le, majd töröljük magunkat szárazra, amit az egyes „menetek" után érdemes megismételni. A szauna személyzetétől kérhetünk szaunalepedőt, de a sajátunkat is használhatjuk, ha az elég nagy. Mielőtt benyitnánk a szaunába, ellenőrizzük, nincs-e bent futó program, ugyanis illetlenség megzavarni a relaxálókat, vagy kiengedni a friss gőzt és a meleget. Szaunázás alatt ne együnk és ne igyunk. Lehetőség szerint ne is beszélgessünk, hagyjuk a körülöttünk lévőket relaxálni. Ha már bent vagyunk, ne feszélyezzük magunkat, de nem illik bámészkodni, ahogy kihívóan viselkedni sem.

Hozzávalók

A szaunába felesleges dolgok nélkül lépjünk be. Az ékszerek felmelegedhetnek, és égési sérüléseket okozhatnak, a papucsokból pedig káros anyagok párologhatnak a levegőbe, ezért ezeket hagyjuk kint. A lepedőnket higiénés okokból úgy terítsük le, hogy minden testrészünk alatt legyen belőle, és törekedjünk rá, hogy minél kevesebb felületen fedje a bőrünket textil. A vizes fürdőruha rengeteg kipárolgó baktérium forrása, ha tehát lehet, szabaduljunk meg tőle – bár a legtöbb hazai nyilvános szaunában előírás a viselése.

Szaunaszeánsz – aromaterápia

A szeánszok során az élményt szaunamesterek fokozzák, akik zászlót vagy nagy törölközőt használnak, ezzel legyezik felénk az általuk kikevert gőzt. A szaunamesterek profik: tudják, hogyan lehet fokozni az élvezeteket, forróbbá vagy épp hűvösebbé tenni a levegőt. Hogy milyen szaunaszeánszok léteznek? Mára szinte megszámlálhatatlan… Kenyérillattá váló sörrel, pezsgővel vagy rummal locsolgatják a köveket, forróra olvadt mézzel, csokival vagy sóval, joghurttal dörzsölik testünket, esetleg avokádóturmixot masszíroznak bőrünkbe. De választhatunk gyümölcsös, gyógynövényes illóolajok közül is – a relaxációs utazásnak semmi sem szabhat határt.

Fotó: Unsplash

Gőzfürdő, szauna, infraszauna?

A szaunát száraz gőznek is nevezik, itt a hőmérséklet általában 80-90°C, a páratartalom 30% körül mozog, míg a gőzfürdőben 40-60°C mellett 80%-os a páratartalom. A száraz meleg erősebben izzaszt, a gőz azonban kíméletesebb. Amikor a szaunában a forró kövekre öntjük a vizet, a vízből képződő forró gőz miatt sokkal melegebbnek érezzük a levegőt, pedig a hőmérséklet ugyanaz. Az infraszaunában elektromosan generált hővel találkozunk, s az itt töltött percekben szervezetünket a testmozgáshoz hasonlóan hatékony, egyenletes folyamat terheli.

Hányszor, mennyit, hogyan?

Szaunába heti 3-4 alkalomnál többször ne menjünk, az infraszaunát azonban minden nap használhatjuk. A rituáléra érdemes időt szánni: egy alapos szaunázás 3 vagy 4 fordulóból áll, ám a kezdők csak 1-2 menettel próbálkozzanak. A melegben töltött idő és a hűtés tartson ugyanannyi ideig, ami úgy 10-15 perc. Mindig aszerint cselekedjünk, ahogy jól érezzük magunkat: a szaunázás nem túlélőtábor.

Étkezés után 1,5-2 órával ideális szaunába menni, éhgyomorra nem ajánlott. Ittas vagy másnapos állapotban a használatát mellőzzük. Ha megerőltető tevékenységet végeztünk, 15-30 percet pihenjünk a hőfürdő előtt. A kabinban ne fogyasszunk alkoholt, mert anyagcserénk felgyorsult állapotban van, így a hatás váratlanul érhet bennünket. A folyadékpótlást szintén hagyjuk a végére, a mesterséges láz állapotában a szervezet salaktalanít, és ilyenkor nem mindegy, honnan von el vizet.

Fotó: Unsplash

Hányféle lehet az ellazulás?

  • Az intenzív szaunázást gyakran választják sportolók az izmok átmelegítéséhez. Ekkor csak egy-egy hevítési-hűtési kör van, és a hűtési idő is rövid ideig tart.
  • A tonizáló szaunázás két körből áll, és egy kis pihenés is jár a végére. Egyszerre frissít és ellazít – egy kis pihenés után pedig fokozott frissességet nyújt. Finnországban az ovis gyerekek a napközbeni alvás előtt ezt kapják, így könnyen pihennek, majd délután tele vannak energiával.
  • A relaxáló szaunázáskor a hevítés és a hűtés menete háromszor ismétlődik, utána pedig egy-két óra pihenés javasolt. Ezt a kellemes eltompulást okozó módszert bizonyos betegségek esetén kiegészítő kezelésként is szokták alkalmazni.
  • Az exhausztív, azaz kimerítő szaunázást egyenesen alvászavar ellen javasolják, ez a módszer valóban nagyon kimeríti a szervezetet. Itt már négy, sőt olykor öt menetet kell „végigcsinálni".

Fotó: Pexels

AMI MÉG ÉRDEKELHET