5 kisváros Hollandiában, ha elkerülnéd a tömeget

Hiába kisvárosok, történelemben, hangulatos belvárosokban és persze sajtokban a vidéki Hollandiába verhetetlen.

Fotó: Shutterstock

Ha Hollandia, akkor legtöbbünknek Amszterdam az első gondolata, ahol mindent megtalálunk, amire egy igazi városi kiruccanáson vágyunk, beleértve az élénk éjszakai életet is. De érdemes az ország kisebb városait is megismerni, hiszen sajátos stílusban elegyítik a holland kultúra, gasztronómia, művészet és a helyi történelem esszenciáját – ráadásul turistaáradat nélkül.

Rembrandt szülővárosa – Leiden

Fotó: Shutterstock

Hollandia vonzerejében fontos szerepük van a kanálisoknak, a bájos lakóhajóknak és a még ma is működő, a csodás tájban igazán festőien mutató malmoknak, amelyektől úgy érezzük magunkat, mintha belesétáltunk volna egy 18. századi akvarellbe. A dél-holland városkában mindezt megtaláljuk, de szerencsére tömeg nélkül. Rembrandt szülővárosa persze azért mást is tartogat, ellátogathatunk a mester fiatalkori műtermébe, de érdemes betérni a Museum De Lakenhal termeibe, körbesétálni az 1575-ben alapított Leiden Egyetemet és megcsodálni a botanikus kertet is.

Kerékpárt is bérelhetünk, ahogy a helyiek teszik, ha pedig elfáradtunk, térjünk be egy habos sörre Café de Vergulde Kruik nevű tradicionális bárba.

Sajtok földje – Gouda

Fotó: Shutterstock

Nem nehéz kitalálni, hogy ebben a városban a sajt az egyik főszereplő, olyannyira, hogy a város egyik legjelentősebb épülete, egy igazi gótikus remekmű, eredetileg sajtok mérésére használt mázsaház volt. A műemléki épület ma múzeumként működik – természetesen a téma a sajtkészítés. A Piacteret is mindenképp látogassuk meg, hiszen itt minden héten sajtvásárt tartanak. Ha pedig elegünk van a sajtokból, akkor jöhetnek a szélmalmok, a kanálisok, a kellemes kávézók, a hangulatos belevárosi utcácskák. A város másik kötelező kóstolnivalója Hollandia jellegzetes édessége, a karamellás stroopwafel, vagyis ostya, ami a helyi gyárból, a Kamphuisen’s syrup waffle factory-ból indult a világhír felé 1810-ben. A gyárban ma vezetett túrákon is részt vehetünk.

Frízföld fővárosa – Leeuwarden

Fotó: Shutterstock

Az Amszterdamtól és Rotterdamtól messze északra fekvő Leeuwarden Hollandia legautonómabb tartománya, Frízföld fővárosa, ahol még a hollandok is zavarba jönnek, annyira máshogy élnek és beszélnek a helyiek. Mint minden holland városban, itt is érdemes biciklire pattanni, eltekerni a Wilhelminapleinre, ahol a Fríz Múzeumot találjuk több mint 600 műemlékkel.

Nevezetes még az Oldehove is, a város félkész, ferde tornya, amely kevésbé ismert ugyan, mint pisai társa, de sokkal ferdébb.

Érdekes még a Blokhuispoort is, ami egykor börtön volt, mára pedig kulturális központ, könyvtárral és kávézóval, de az Eise Eisinga Planetárium és érdemes a látogatásra, mert bár az épület egy egyszerű lakóháznak tűnik, itt található a világ legrégebbi működő naprendszer-modellje.

Vízparti romantika – Volendam

Fotó: Pixabay

Ahol Északkelet-Hollandia a homályos Markermeerbe, az óriási mesterséges víztározóba hajlik, találunk egy bájos kikötővárost színes halászházakkal, vízparti éttermekkel és megdöbbentően jó vitorlástúrákkal. Ez utóbbi mindenképp kihagyhatatlan program Volendamban. A hajózás mellett mindenképp sétáljunk egyet a város legrégebbi részében, a történelmi Doolhofban, ami a csatorna mellett álló kis faházaival igazán mesés látvány. A város a művészek kedvelt helye, talán azért, mert köztudott, hogy Picasso és Renoir is szívesen időzött itt. És persze a sajtrajongóknak itt sem kell aggódniuk, Edam ugyanis csak ugrása van innen északra.

A történelem szereplője – Nijmegen

Fotó: Shutterstock

Hollandia egyik legrégebbi települése igazi történelmi olvasztótégely, a római kori régészeti leletektől a középkori várakig és a II. világháborús emlékművekig rengeteg látnivalót tartogat. Itt található például az ország legrégebbi bevásárlóutcája is, de a Velorama, Hollandia egyetlen kerékpármúzeuma is megér egy látogatást. Sétáljunk egyet a város folyója, a Waal mentén, ahol a II. világháború idején, az 1944-ben zajló Market Garden hadművelet zajlott. Sötétedés után érdemes csatlakozni a De Oversteek nevű hídon átvonuló veterán katonákhoz, akik egymást váltva sétálnak át esténként a kivilágított hídon, így tisztelegve a Hollandia felszabadításáért harcoló katonák emléke előtt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET