Egyetlen uniós országban haladta meg a turizmus GDP-hozzájárulása a járvány előtti szintet

2022-ben a turizmus GDP-hez való hozzájárulása egyetlen ország kivételével minden Európai Uniós tagállamban a pandémia alatti szinten maradt.

Fotó: Shutterstock

A Statista adatai szerint Horvátország az egyetlen uniós tagállam, melynek turisztikai ágazata képes volt helyreállni a világjárványt követően. Ráadásul a GDP-hez való hozzájárulás tekintetében a szektor 2022-ben meghaladta a pandémia előtti szintet, ami egyedülállónak számít – számol be a tavalyi gazdasági statisztikákról a SchengenVisaInfo.com. A turisztikai szektor majdnem 26 százalékát tette ki a horvát GDP-nek.

Fotó: Shutterstock

Zágráb


A GDP-hez való hozzájárulás arányát nézve Görögország és Portugália turizmusa sem teljesített rosszul 2022-ben: előbbi ország esetében a bruttó hazai termék 18,5, utóbbi esetében 15,8 százalékát adta. Az idegenforgalom számos európai gazdaságban döntő szerepet játszik, a legjobban viszont Görögország, Portugália és Spanyolország függ az ágazattól. Míg a legtöbb ország esetében a turizmus legfeljebb 8 százalékát teszi ki a mutatónak, addig a spanyol GPD-nek 13,6 százalékát tette ki a szektor 2022-ben. Ugyanakkor Málta és Ciprus esetében is megfigyelhető az ágazat jelentősége; előbbi esetében ez 12,6, utóbbinál 12,2 százalékkal járult hozzá a bruttó hazai termékhez.

Olaszország turizmusa 10,2 százalékkal járult hozzá a GDP-hez.

Az Európai Unió országai közül sokan rosszabbul teljesítettek. Finnország, Svédország, Magyarország, Bulgária és Lettország esetében például a turizmus 6 és 8 százalék közötti értékkel járult hozzá a GDP-hez. Dánia, Románia, Belgium, Szlovákia, Litvánia, Csehország, Lengyelország és Írország pedig még a hat százalékot sem érte el. Az EU tagállamai közül a legrosszabb eredményt Írország érte el, ahol a szektor mindössze három százalékkal járult hozzá a bruttó hazai termékhez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET