Hosszú hétvége Londonban – minden, amit látni kell

London több mint 9 millió lakójával ha nem is a világ legnagyobb, de egyik legbefolyásosabb metropolisza.

Fotó: Unsplash

Neve hallatán először az eső, a délutáni tea, az emeletes buszok és megannyi apróság jut eszünkbe, melyek igazán egyedivé tették a várost. Ugyanakkor Anglia fővárosa multikulturális pezsgéséről is ismert, megtalálható itt szinte minden nemzetiség, etnikum, vallás és szubkultúra, amitől London Európa egyik legkozmopolitább helyévé nőtte ki magát.

Buckingham, Westminster, Tower

Fotó: Unsplash

A Big Ben tornya és a parlament


Mint minden más nagy múltú európai városnak, Londonnak is számos látványossága van, a régmúlt, a jelen és a jövő épületei, jelképei jól megférnek itt egymás mellett. Mind közül a legismertebb talán a Buckingham-palota, a világ egyik legnépszerűbb épülete és leglátogatottabb turistacélpontja. Az 1703-ban épült palota eredetileg városházaként funkcionált, de 1837 óta az uralkodók hivatalos londoni rezidenciája. Ma is itt él az angol királynő, II. Erzsébet. Népszerűségben és ismertségben nem sokkal marad el tőle a Temzére néző Westminster palota, melynek 1200 termében működik Anglia parlamentje. Az épületet 1864-ben, a nagy londoni tűzvész után építették újjá. Hozzátartozik a Big Ben, London egyik legfőbb szimbóluma és turistalátványossága.

Fotó: Unsplash

A parlament közelében helyezkedik el a westminsteri apátság, melyet 1245-ben III. Henrik építtetett. Az apátság az angol gótikus építészet remekműve, az angol királyok és királynék hagyományos koronázási, házasságkötési és temetkezési helye. Néhány évszázada azonban nemcsak uralkodókat, hanem főnemeseket, katonákat, művészeket és tudósokat is temetnek ide. Az apátságban nyugszik például Isaac Newton, Shakespeare, Milton, Burns, Michael Faraday, Lord Kelvin, Dickens, Händel, és Ernest Rutherford is. A westminsteri apátság a Big Bennel és a Parlamenttel együtt az UNESCO Világörökség része.

Fotó: Unsplash

Tower Bridge


London másik két világhírű látványossága, a Temze partján álló Tower of London története során szolgált börtönként, erődként, kastélyként, fegyverraktárként, sőt még állatkertként is. 1303 óta itt őrzik a királyi koronázási ékszereket, ami a királyi fegyvergyűjteménnyel együtt megtekinthető. Közvetlenül a Tower falai mellett szeli át a folyót a Tower Bridge, az 1886–94 között épült viktoriánus stílusú nyitható híd, a város szimbóluma.

A modern város

Fotó: Unsplash

London Eye

Az ezredforduló alkalmából épült London Eye 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. A London Eye 135 méter magas, 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb forgókereke. Üvegkapszuláiból – melyekből összesen 32 van a keréken – páratlan kilátás nyílik a városra, szép időben akár 30–40 km távolságra is ellátni.

Fotó: Pexels

És ha a szédítő magasságok helyett inkább sétálni volna kedvünk, erre a legalkalmasabb a Hyde Park, London legnépszerűbb szabadidőparkja. Gyakran ad otthont különböző sport- és szabadidős rendezvényeknek, továbbá koncerteknek is. Olyan együttesek léptek fel itt, mint a Rolling Stones, a Pink Floyd, a Queen vagy Eric Clapton. A Hyde Park egyik leghíresebb része a Speaker's Corner, ami szó szerint azt jelenti, hogy a beszélők sarka, ahol bárki bármiről beszélhet, szónokolhat.

​Kötelező shoppingtúra

Fotó: Unsplash

Ha történelmi emlékek helyett inkább boltokban járnánk le a lábunkat, Londonban erre is számos lehetőség kínálkozik. Az egyik klasszikus bevásárlóutca az Oxford Street, melyen akkor is érdemes végigsétálni a kirakatok kedvéért, ha csak nézelődne az ember. A különböző világmárkák üzletei mellett itt találjuk a híres londoni áruházakat, a Debenhamset, a John Lewist, és a különleges homlokzatú Selfridges-t, melynek földszintje egy kisebb városnyi méretű parfüméria. Ha pedig valami igazán különlegesre fáj a fogunk, vár a patinás múltra visszatekintő Harrods, London leghíresebb luxusüzletháza. 330 boltjában mintegy 92 ezer négyzetméteren kínálja a legkülönfélébb luxustermékeket. Nemcsak rengeteg üzlet, de jó néhány egyéb szolgáltatás is rendelkezésünkre áll a falak közt, van itt bank – Harrods Bank természetesen –, házi spa szépségszalonnal, szabászat, és mintegy 28 étterem a puboktól a gourmand mesterkonyháig.

Fotó: Unsplash

Portobello Road

Sajátságos piaci hangulatért sem kell messzire mennünk: a Portobello Market a világ egyik leghíresebb utcai piaca. Főleg széles kínálata és értékes antik árui miatt híres, de kaphatók itt használt ruhák, órák, ékszerek és még sok minden más. A piac szombaton a legzsúfoltabb, ilyenkor akár 1500 eladó is kínálja antik portékáit. A Covent Garden London egyik fontos kulturális központja: a boltokon kívül építészeti különlegességekkel, műemlékekkel, éttermekkel, utcazenészekkel, mutatványosokkal, piaci kofákkal, és nem utolsósorban kitűnő pubokkal kecsegtet. A városrész közepén a Covent Garden Piazza helyezkedik el, innen nyílik a Londoni Közlekedési Múzeum és a Királyi Operaház hátsó bejárata is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET