Hogy semmi se rontsa el a vakációnkat – hasznos tanácsok szállásfoglaláshoz!

A nyaralásunkat nagyban befolyásolja a szállásunk minősége – elég csendes, tiszta és tényleg közel van-e központhoz vagy a tengerparthoz? Mivel problémák bármikor felléphetnek, nézzük, mivel előzheted meg őket!

Fotó: Shutterstock

Túl olcsónak tűnik a szállás? Vajon a megadott ár az adókat és egyéb illetékeket is tartalmazza? Mi a helyzet a parkolással? Hogyan lehet lemondani a foglalást? Érdemes szállásközvetítő oldalakon foglalni? Egy-egy szállás lefoglalása előtt több szempontot is figyelembe kell vennünk – segítünk eligazodni!

HA GYANÚSAN OLCSÓ...

Rengeteg oka lehet, ha egy drága városban, jó lokációval sokkal olcsóbb a szállodai szoba, mint a környék többi, hasonló kategóriás hoteljében. Ha gyanúsan olcsó a szoba, akkor olvasd el nagyon alaposan a foglalásra vonatkozó részleteket és a szálloda felszereltségéről is tájékozódj. Előfordulhat, hogy éppen nem üzemel a spa, esetleg szakaszosan felújítják az épületet. Lehetséges, hogy a hotel előtt zajlik az útfelújítás vagy építkezés, ami hatalmas zajjal jár. Alaposan nézz utána annak is, pontosan hol van a szállás, és hogy könnyen tudsz-e onnan közlekedni.

AZ ADÓK IS BENNE VANNAK AZ ÁRBAN?

Fotó: Shutterstock

Foglalás előtt írj a szállásadónak, hogy minden adó és illeték benne foglaltatik-e a végső árban, mert könnyen lehet, hogy a idegenforgalmi adót nem számolták hozzá. Ennek mindenhol más az összege: van, ahol személyenként kell fizetni, van, ahol a szállás/éjszaka a mérvadó, és olykor nagyobb összeg is kijöhet a végén.

SOKBA FÁJHAT A PARKOLÁS

Minél előkelőbb helyen szállsz meg, annál nagyobb az esélye annak, hogy drága lesz a környéken a parkolás. Olyan is megeshet, hogy bár a szállás biztosít limitált parkolási lehetőséget, mégis, amikor megérkezel, egyetlen szabad hely sincs számodra. Ha egyáltalán nincs saját parkolója a szállásnak, előfordulhat, hogy a környéken csak igen borsos áron tudsz parkolni – tájékozódj előre a lehetőségekről!

LEHET, NEM IS ANNYIRA SPECIÁLIS...

Fotó: Shutterstock

Speciális ajánlatokkal kecsegtetnek? Mindig nézd meg a normál árat és utána azt, amit kínálnak, majd a feltételeket. Ugyanis korántsem mindig olyan hatalmas a kedvezmény, hogy érdemes legyen pont az akció ideje foglalni...

LEMONDÁSI SZABÁLYOK

Mindig feltételezd, hogy bármi közbejöhet, és le kell mondanod a szállást vagy módosítanod kell az időpontokat. Ha nem olvasod el figyelmesen a lemondási szabályzatot, akár sokba fájhat a variálás. A legtöbb hotelben van lemondási határidő, de ne feledd, hogy az helyi időben van megadva, nem a saját időzónád szerint. Mivel az utóbbi időben elég kiszámíthatatlanná vált a légi közlekedés, alaposan nézd át a lemondási feltételeket. Állíts be egy emlékeztetőt a naptáradban a lemondási határidőre, így biztosan nem felejtesz el időben intézkedni.

MELLŐZD A SZÁLLÁSKÖZVETÍTŐKET

A szállásközvetítő oldalak nagyon hasznosak, de sokszor magasabb árat kapunk (lévén, jutalékos rendszerrel működnek) ezeken keresztül, olykor pedig nem is biztonságos a foglalás. Ha bármilyen technikai probléma merül fel – például túlbookolás –, akkor a szálloda nem tud garanciát vállalni, hogy lesz a megadott időben szállásod, és nem is téríti vissza a pénzedet, ha kár ér.


AMI MÉG ÉRDEKELHET