7 szokás, ami kedvesnek tűnhet, de valójában kiborítja a hotelekben dolgozókat!

Szállodai alkalmazottak árulták el, milyen udvarias gesztusokat hanyagoljunk a hotelben tartózkodásunk alatt.

Fotó: Pixabay

A szálloda alkalmazottai nem barátkozni, hanem dolgozni járnak a hotelbe. Ugyan minden vendéggel kedvesen és figyelmesen bánnak, de vannak olyan szokások, viselkedési minták, amelyeket egyáltalán nem kedvelnek, vagy éppen barátságtalan és illetlen gesztusnak látják. Olvasd el te is, mi borítja ki a szállodai dolgozókat!

HOGYAN KÉRJ SEGÍTSÉGET

Bár a szobalány, takarító éppen a közeledben lehet, nem biztos, hogy éppen minden kérésednek eleget tud tenni vagy válaszolni tud a kérdéseidre. Ha valami nem működik a szobában, vagy nem tudod, hogyan kell beállítani a klímát, esetleg elfogyott a tusfürdő vagy eldugult a vécé, ne a legközelebbi alkalmazottat zavard a kéréssel, hanem tárcsázd a recepciót, hogy segítsenek vagy küldjenek fel egy szakembert, aki megoldja a problémát.

NE TARTSD FEL A RECEPCIÓST!

Fotó: Shutterstock

Úgy tűnhet, hogy a recepciósoknak alig van dolguk, amikor mondjuk nincsen becsekkolás... Pedig nekik mindig van feladatuk, problémákat oldanak meg, adminisztrálnak, munkát osztanak ki a szálloda más alkalmazottainak, koordinálnak. Bármilyen kedves is a recepciós, ne beszélgess vele fölöslegesen, ő nem fog elküldeni, hiszen nem illik leráznia a vendégeket, de lehet, hogy ezer dolga van éppen, és valójában nem ér rá. Kérdezd meg a recepcióst, hol lehet helyiekkel beszélgetni, vagy más turistákkal ismerkedni, ha magányosan utazol.

EGY KIS EXTRA

Nagy bajba keverheted a hotel dolgozóit, ha plusz feladatra kéred meg őket, még akkor is, ha pénzt ajánlasz cserébe. Előfordul, hogy a szálloda vendégei kisebb-nagyobb szívességekre megkérik a recepciósokat vagy a hordárokat: menjenek el neki kiváltani gyógyszert vagy vegyenek ajándékot egy kis extra jövedelemért, de a hotel dolgozói nem hagyhatják el műszakjuk alatt a szállodát. Ha van a szállodának inasszolgálata, akkor vedd inkább azt igénybe, bizonyára segítőkészek lesznek.

SZEMÉLYESKEDÉS NÉLKÜL

Fotó: Shutterstock

Ha barátságos szeretnél lenni, csak felületes beszélgetést kezdeményezz az alkalmazottakkal, az időjárásról, a város látnivalóiról, a finom ételekről, italokról, de semmiképp ne kérdezd meg őket arról például, hogy hol laknak, vagy van-e családjuk – illetlenség a magánéletükről faggatni őket vagy arról kérdezgetni őket.

HOGYAN HAGYJ BORRAVALÓT

Ha szeretnéd a szobalánynak meghálálni a munkáját, akkor jól látható helyre tedd a neki szánt pénzt. Sokan azt a trükköt alkalmazzák, hogy szőnyeg vagy párna alá rejtik a meglepetést, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a takarító rendesen végzi a munkáját, hiszen, ha felemeli a szőnyeget, biztosan alatta is kitakarít... Ha a hotel alkalmazottja nem jól látható, egyértelmű helyen találja meg borravalót, akkor köteles talált, elhagyott pénzként leadni a felettesénél az összeget. Tedd a pénzt az asztalra, pultra, éjjeli szekrényre egy köszönő levélkével együtt, hogy megtalálja a takarító és így tudni fogja, hogy minden nap neki hagyod az összeget.

NE NYÚLJ A TAKARÍTÓKOCSIHOZ!

Ne vedd el a szükséges tárgyakat, piperekét, tiszta törölközőt a takarítókocsiról. Ezzel nem segítesz a szobalánynak, sőt csak problémát okozol neki, mert el kell számolnia minden egyes darabbal. Helyette hívd fel a recepciót és szólj, hogy szükséged van egy extra szállodai kiegészítőre, tisztálkodó eszközre, papírzsebkendőre vagy a minibár feltöltésére, és a következő takarításnál pótolják a hiányzó dolgokat.

SZÁMLÁZÁS

Mindig nézd meg a számládat fizetéskor, mert mindenki hibázhat! Nem sértődik meg a recepciós, ha távozás előtt utoljára ellenőrzöd minden költségedet, mert utólag, hetekkel később sokkal kellemetlenebb javítani mindent, ha otthon veszed észre, hogy többet vagy kevesebbet fizettél, mint kellett volna, vagy a szálloda könyvelői veszik észre a hibát elszámoláskor. Az all inclusive szolgáltatásnál is tedd ugyanezt, hiszen nem minden van benne az ellátásban, csak sokan nem olvassák foglaláskor a feltételeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET