ID.4: Volkswagen SUV, villanyhajtással

SUV-modellel bővült a Volkswagen elektromos kínálata.

Fotó: Volkswagen AG

Az új ID.4 igazi világautó, hiszen szinte azonos kivitelben forgalmazzák majd Európában, Észak-Amerikában és Kínában is.

Fotó: Opel

A Volkswagen ID.3 után újabb taggal bővült a tisztán elektromos hajtású autókat magába foglaló ID. modellcsalád. Az ID.4 esetében a hátsó kerekeknél elhelyezett, 204 LE teljesítményű elektromotor gondoskodik a meghajtásról, amely 8,5 mp alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/h-ra az autót. A 21 centiméteres hasmagasságnak köszönhetően az ID.4 elboldogul a nem túl durva terepviszonyok közepette is, és a hatótávolsága is megfelelő az akár nagyobb kirándulásokhoz is: a 77 kWh kapacitású akkumulátortelep akár 520 km-re elegendő energiát képes tárolni (a WLTP-ciklus szerint). Gyorstöltő-állomáson 30 perc alatt elérhető a 320 kilométer megtételéhez elegendő töltési szint. Bár a 4,58 méter hosszú ID.4 a Volkswagen Tiguan méretkategóriájába esik, az elektromos hajtásrendszer kisebb helyigénye miatt a belső tér egy felsőbb szegmensbe tartozó modell tágasságát nyújtja, a csomagtér pedig alaphelyzetben 543 literes és akár 1575 literesre bővíthető. A csupán 0,28-as légellenállási együtthatónak köszönhetően a dinamikus forma is besegít a hatótávolság növelésébe.

Fotó: Volkswagen AG

A high-tech hangulatot nemcsak az innovatív hajtásrendszer biztosítja: a LED-technológia szériatartozék, opcionálisan pedig IQ.LIGHT fényszórókkal is kérhető a jármű. A mátrixtechnológiás fénymodulok ilyenkor már az indulás előtt kommunikálnak a vezetővel, a kulcs nélküli nyitás aktiválásakor úgy fordulnak el, mintha üdvözlésképpen felnéznének rá. A belső térbe akár AR-hatású head-up-display is rendelhető, a kiterjesztett valóság technológia a vezető szemmagasságában, háromdimenziós digitális képként vetíti ki a legfontosabb információkat. Az integrált internetkapcsolattal együtt elérhetővé válnak a „We Connect Start" applikáció által nyújtott előnyök is. Az online szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a felhasználók az okostelefonjukról irányítsák az ID.4 töltési és klímafunkcióit, illetve a távolból ellenőrizzék az aktuális hatótávolságot.

Fotó: Volkswagen AG






AMI MÉG ÉRDEKELHET