Trebuie să ai și noroc ca să vezi cea mai populară atracție din Maldive

Depinde de mai mulți factori dacă apare sau nu.

Foto: Shutterstock


Mult discutata atracție-vedetă din Maldive, în Oceanul Indian, este parțial realitate și parțial ficțiune. Dar ce se ascunde în spatele uneia dintre cele mai populare atracții turistice din această destinație renumită?

În largul coastelor Maldivelor, oceanul strălucește albastru în întuneric, dând impresia că stelele au căzut de pe cer și s-au scufundat sub apă. De-a lungul țărmului, mai multe pete minuscule asemănătoare unor stele sunt aduse de valuri, luminând nisipul umed ca și cum ar fi reflexii ale cerului de noapte. Mulți călători caută această priveliște fosforescentă în Maldive.

Foto: Shutterstock

Supranumită "marea de stele", aceasta este una dintre cele mai populare atracții, multe imagini uimitoare circulând pe internet, atrăgând din ce în ce mai mulți turiști. Însă puțini sunt cei care știu exact unde se află. Acest lucru se datorează faptului că acest "covor de stele" este rezultatul unei reacții chimice și nu se poate găsi, de fapt, într-un loc anume. Luminile cu aspect magic provin de la planctonul bioluminescent care trăiește în curenții oceanici și care strălucește doar atunci când este supus unui impact sau unor schimbări de presiune. De cele mai multe ori, acestea lovesc țărmul în valuri mari, iar derivatele puternice le fac să emită lumină fosforescentă, ceea ce le face să strălucească în albastru în apă și pe nisipul din apropierea țărmului.

Foto: Shutterstock

Bioluminescența este o reacție chimică care produce lumină vizibilă.

Iar planctonul este un termen colectiv pentru organismele microscopice care nu-și pot controla mișcarea, ci doar plutesc odată cu curenții. Nu fiecare tip de plancton este bioluminescent, doar anumite specii sunt capabile să se ilumineze în acest mod. Experții spun că, dacă vrei să vezi marea înstelată, ar trebui să vizitezi insula în timpul musonului de sud-vest, între lunile aprilie și octombrie. Acesta este momentul în care curenții deplasează planctonul dinspre sud-vest spre nord-est, așa că, dacă ai puțin noroc, poți fi cu adevărat martor la cea mai populară atracție a Maldivelor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET