Ghid personal: Irina Păcurariu şi Iaşi

Un oraş prea puţin cunoscut – prin ochii vedetei de la TVR.

Foto: 123rf
Irina Păcurariu face parte dintr-o breaslă restrânsă a reporterilor credibili şi carismatici. Documentarele şi reportajele ei realizate la TVR au fost premiate în repetate rânduri. Însă când vine vorba despre oraşul ei natal, Iaşi, putem să-i scuzăm un strop de imparţialitate.


„M-am născut la Iași și am locuit acolo până acum 12 ani" – spune Irina Păcurariu. „Oricât de departe m-ar duce viața, nu mai există riscul ca un alt oraș să devină pentru mine ce este Iașiul. Acasă, cu tot ce presupune termenul, va fi întotdeauna acolo. E ca fotoliul unde îți place să te cuibărești la finalul zilei și știi că ai ajuns, în sfârșit, acolo unde trebuie să fii."

Ghidul nostru

Face parte din echipa TVR din 1992 venind din 2004 în Bucureşti. Prezintă emisiunea „Reţeaua de Idoli" la TVR 2. Cele mai importante programe ale ei: „Poveste fără sfârşit", „Mari români", „Un european ca mine", „Cealaltă Românie", „Exodul mamelor."

Măreţie şi modestie

Foto: 123rf

Cel mai vechi Teatru Naţional din România

Oraşul Iaşi se întinde pe 7 coline, deci mereu găsești drumuri și povești care urcă sau coboară. „Încopilărie nu ratam Parcul Copou, cu dealul pe care descoperi Universitatea, palatul bibliotecii universitare sau casele boierești unde a stat guvernul în exil acum mai bine de 100 de ani, când capitala administrativă a fost pentru o vreme mutată la Iaşi. Acum încerc să mai văd câte un spectacol în fabulosul teatru proiectat de celebrii arhitecți vienezi Fellner și Helmer, care au proiectat construcții similare la Viena, Praga sau Zürich, sau îmi caut treabă pe străduțele înguste care coboară prin spatele bulevardelor."

La Iași, parte din șarmul orașului constă în faptul că nu a fost luat cu asalt de turiști... „Nu cred că aste e ceea ce își doresc ieșenii, dar e un punct de vedere de care trebuie ținut cont. Casa Dosoftei, casa cu coloane, cum i se mai spune, locul unde s-a tipărit pentru prima dată în limba română în Moldova, are măreția unui rege și modestia unui călugăr, combinație greu de întâlnit, deci de neratat. Dacă ar fi situată într-un alt oraș, ar putea deveni punct central pe harta unei vizite obligatorii. La Iași e parte din ansamblul creat de Palatul Culturii, Biserica Sf. Nicolae Domnesc, bulevardul Ștefan cel Mare și suita lui de catedrale și clădiri unice. Biserica Trei Ierarhi e o bijuterie acoperită cu o adevărată dantelă de piatră, cu o istorie la limita legendei, locul pe care nu îl poți rata dacă ai ajuns la Iași și încerci să te bucuri de un oraș cunoscut prea puțin."

Energie studenţească

Foto: 123rf

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", una dintre cele mai

prestigioase instituții de învățământ superior din România

Copoul poate fi pe listele de călătorii pentru că acolo este și bătrânul Tei al lui Eminescu, dar locul înseamnă mai mult decât o grădină plină de istorie. „De obicei, pe garduri sunt expoziții ale unor tineri artiști, pe alei sunt târguri, ca de exemplu celebrul Cucuteni, care aduce sute de meșteri olari și artiști populari din toată țara și celebrează o civilizație mai veche de 5.000 de ani."

De asemenea, ne recomandă să căutăm restaurantele și cafenelele ascunse în casele pline de istorie. „Sunt multe și unele cu ofertă de produse locale, inclusiv bere artizanală, care nu trebuie ocolită la o vizită în Iași". Dar pentru Irina Păcurariu Iaşiul nu înseamnă doar obiective turistice, ci şi oameni. „În timpul anului universitar, când orașul e mai frumos ca niciodată datorită energiei zecilor de mii de studenți, locul e colorat de oameni tineri și veseli și devine foarte cosmopolit."

Palatul Culturii

Foto: 123rf

„Este semnul distinctiv al orașului. Am avut șansa de a intra în el încă de foarte mică, pentru că aici mergeam la bibliotecă. Am fost în el și la ultima mare adunare publică înainte de închiderea pentru o renovare care a durat mai bine de un deceniu, fiind una dintre gazdele unui bal caritabil. De când s-a redeschis, mă bucur să văd că muzeele pe care le găzduiește adună mii și mii de oameni și sper ca nimeni să nu rateze orașul văzut prin ferestrele din spectaculoasa Sală a Voievozilor, punctul central al unei clădiri fenomenale, cu stiluri amestecate și suprapuse așa cum suntem și noi, cei care-i trecem pragul."


Galerie Iaşi

Foto: 123rf

Parcul Copou e un loc de întâlnire

şi pentru iubitorii de arte


Foto: 123rf

Biserica Trei Ierarhi, o bijuterie

acoperită cu o dantelă de piatră


Foto 123rf

Mănăstirea Cetățuia, ctitorită în secolul

al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca


Foto: 123rf

Grădina Botanică „Anastasie Fătu", cea mai

veche grădină botanică din România


Foto: 123rf

Palatul Culturii şi împrejurimile


AMI MÉG ÉRDEKELHET