Ismerd meg Genfet, a világ egyik legkozmopolitább városát!

Lenyűgöző szökőkút, gazdag történelem, kilátás a Mont Blanc-ra és a világon egyedülálló diplomáciai negyed is vár ránk Genfben.

Fotó: Unsplash

Genf történelme szorosan összefonódott a szomszédos Franciaországéval és a közeli Olaszországéval is. A gazdag várost az órák, az arany, a bankok, de főleg a nemzetközi negyede tette híressé.

Fotó: Unsplash

A várost Krisztus előtt 121-ben a rómaiak szerezték meg a keltáktól, időszámításunk előtt 58 és 52 között Julius Ceasar is itt tartózkodott. A város történetét a királyok és az egyházi vezetők között, később a polgárok és a kereskedők között folytatott hatalmi harcok formálták. Nemcsak az óváros utcácskáiban, hanem az időben is el lehet veszni, rengeteg múzeumot és órakereskedőt találhatunk itt, utóbbiakmár a 18. században is a legjobbak voltak a mesterségükben. A központ domináns eleme a Szent Péter-katedrális. A 12. századtól díszíti a belvárost, egész évben különböző koncerteket tartanak itt. Ahhoz, hogy a legjobb kilátásunk nyíljon Genfre, 157 lépcsőt kell megmásznunk.

​A nemzetközi negyed

Fotó: Unsplash

1863-ban Jean Henri Dunant Genfben alapította meg az első nemzetközi humanitárius szervezetet, a Nemzetközi Vöröskeresztet. Azon túl, hogy nemzetközileg elismert és fontos intézményt hozott létre, lerakta az alapkövét annak a negyednek, ahol ma több ismert világszervezet székhelye található. Érdemes meglátogatni ezt az egyedi városrészt. A Nemzetközi Vöröskereszt Múzeuma után átsétálva a Place des Nations téren az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) európai központjában találja magát az érdeklődő, utóbbi intézményt szintén meg lehet látogatni. A Vöröskereszt világközpontja és az ENSZ egyik központja mellett itt székel az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Meteorológiai Világszervezet, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Távközlési Unió, az Egyházak Világtanácsa, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és sok más nemzetközi intézmény.

​A Genfi-tó partján

Fotó: Unsplash

Egy séta a Genfi-tó partján nagyszerű kilátást biztosít a Jet d’Eau-ra, amely valaha a világ legmagasabb szökőkútja volt. Továbbra is 140 méter magasra lövelli a vizet 200 kilométer per órás sebességgel, és különleges látványával a város jelképévé vált. A kávéházak, az éttermek, a sétányok az előkelőség érzetét keltik, amit megkoronázhatunk egy hajókirándulással a tavon. Jó időjárási körülmények között Genfből látni Európa legmagasabb csúcsát, a 4809 méter magas Mont Blanc-t, amely 70 kilométerre található a várostól.

​A törött lábú szék

Fotó: Shutterstock

Genf egyik jellegzetessége a törött lábú szék piros szobra, amely 1997 óta áll két épület, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ENSZ európai központja között. Hiányzik azonban a szék egyik lába. Ezt a 12 méter magas fából készült szobrot egyszerű üzenettel emelte Daniel Berset szobrász: ne feledkezzünk meg a taposóaknák áldozatairól, és gyakoroljunk nyomást a kormányokra, hogy tiltsák be őket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET