Istoria carnavalului venețian de renume mondial

Carnavalul este, de asemenea, o excelentă oportunitate de a descoperi atracțiile istorice din Veneția, oraș aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto: Unsplash


Carnavalul venețian se ține întotdeauna înainte de Postul Mare – în acest an între 12 februarie și 1 martie. Atunci localnicii și turiștii care sosesc în masă în oraș pot deveni pentru câteva zile prinți, prințese sau chiar creaturi mitice sau extravagante.


De secole, cel mai cunoscut carnaval din Europa este Carnevale di Venezia. Este sărbătoarea costumelor colorate, măștilor și paradelor ceremoniale care evocă istoria glorioasă a orașului. Putem lua parte la o minunată călătorie în timp dacă vizităm în luna februarie orașul construit la Marea Adriatică.

MAGIA RENAȘTERII

Foto: Unsplash

În fiecare an carnavalul începe cu „zborul îngerului”, când un acrobat plutește cu ajutorul unei frânghii de oțel peste Piața San Marco. Rădăcinile acestei tradiții datează din 1548, când un artist s-a urcat în vârful clopotniței și de acolo a „zburat” pe o frânghie până la tribuna Palatului Dogilor. Una dintre locațiile centrale este Piața San Marco, unde au loc concerte și spectacole de teatru, iar cealaltă este Canal Grande, „strada principală” a orașului, aglomerată de gondole și vaporetto-uri ornamentate. Atmosfera magică ce amintește de Veneția Renașterii străbate întregul oraș în timpul carnavalului. În teatre și piețele mai mici sau mai mari sunt organizate spectacole tradiționale de Commedia dell'Arte și baluri stradale, iar la ceremonia de închidere din Piața San Marco se va alege cel mai frumos costum și mască din carnaval.

Carnavalul venețian este unul dintre cele mai vechi din lume, istoria sa datând din secolul al XIII-lea. Măștile erau însă fabricate cu două secole mai devreme în oraș – bineînțeles, pentru ca cineva să-și poată ascunde fața (și intențiile) de privirile indiscrete. Republica Venețiană, care exista de mai bine de o mie de ani, s-a prăbușit în 1787 și carnavalul a început să scadă treptat în popularitate, dispărând aproape complet. Tradiția străveche a fost reînnoită abia în 1979 și de atunci atrage aproximativ jumătate de milion de turiști în Veneția în fiecare an.

MĂȘTI TRADIȚIONALE

www.youtube.com

Venice Carnival: Gondola, Masked Balls And Delicious Food | Meggin's Perfect Weekend in Venice

Măștile tradiționale de carnaval au fost inspirate de costumele distinctive ale personajelor Commedia dell’Arte. Celebra Colombina este o mască împodobită cu aur sau argint care acoperă doar jumătatea superioară a feței, în timp ce masca lui Arlecchino era fabricată inițial din lemn sau piele, având culoarea neagră și un nas plat de maimuță. Pantalone este o mască ce înfățișează un bătrân trist, cu nas lung și ochi înclinați. Dottore este o mască albă bizară, cu un cioc lung, iar Bauta una dreptunghiulară care acoperă toată fața, purtătorii ei având de obicei și o pălărie triunghiulară și o mantie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET