8 hasznos tanács, hogy a kánikula ne tegye tönkre a nyaralást

Mit tehetsz, ha pont pont a hőségriadó idejére szól a foglalásod? Nem egyszerű átvészelni az extrém hőséget, de a tippjeink segítségével még jó lehet a vakációd!

Fotó: Shutterstock

A Mediterrán régióra újabban jellemző extrém hőség miatt az ide tervezett nyaralások során kerülni kell a túlzott aktivitást: 40+ fokban csökkentsd a programok, kirándulások és az utazások számát! A hajókirándulásokat is halaszd el, hacsak nem este indulátok ringatózni a hullámokon. Maradj vízközelben és a lehető legtöbbet legyél árnyékban! Lássuk, mit tehetsz még azért, hogy mégis élményekkel térj haza a forró vakációból is.

Fotó: Shutterstock

MEGFELELŐ RUHÁZAT

A nyár kötelező kellékei immár a nagyon vékony, természetes anyagú kendők, a hosszú ujjú, jól szellőző ingek és a nagy karimájú kalapok. A sivatagi népek – akik mindig is ilyen forróságban éltek – is selyem vagy lenvászon kaftánokban, ingekben sétálgatnak a napon, hogy védjék a bőrüket.

HŰTÖTT FOLYADÉK

A hőségriadó alatt a legmelegebb órákban ne legyél kint a szabadban. Délelőtt 10 és délután 3 között olvass, társasjátékozz vagy esetleg menj légkondicionáltmúzeumba, moziba! Előző este tegyél be 2-3 vízzel töltött, félliteres műanyagpalackot a fagyasztóba. Mire reggel kiveszed, jéggé fagy, viszont lesz hideg innivalód egész délelőtt, amíg a városban mászkálsz vagy a parton pihensz. Ez azért is fontos, mert 35 fokos hőség fölött 3-4 liter folyadékot kell inni naponta.

ÉTKEZÉS: CSAK LAZÁN!

Fotó: Shutterstock

A szervezetünk ilyen melegben a keringés fenntartásával van lefoglalva, nem hiányzik a testednek, hogy az emésztésedet is leterheld. A mediterrán országokban étkezz úgy, mint a helyiek: reggelizz valami táplálót és könnyűt, az étkezést zárd friss gyümölccsel. Ebédre csak egy szendvicset vagy salátát kérj, és este 8 után egyél valami tartalmas, de könnyen emészthető ételt, például halat, zsírszegény húst zöldséggel, salátával.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Az fokozott izzadással rengeteg sót és ásványokat veszítünk. Vigyél magaddal mindenhova drogériában vagy patikában kapható elektrolitport, amit bármikor megihatsz egy pohár vízben feloldva, vagy ha nincs nálad ilyen étrendkiegészítő, akkor vegyél sportitalt. Fejfájást, szédülést, izomgörcsöket okozhat, ha ilyen melegben nem pótolod az ásványi anyagokat.

ERŐS NAPTEJ

Ilyenkor nem csak a hőmérséklet de az UV-sugárzás is extrém, ezért sose lépj ki úgy a szabadba, hogy nem kened be magad 50 védőfaktoros naptejjel.

KLÍMAHASZNÁLAT

Fotó: Shutterstock

Akármilyen meleg van, ne hűtsd a szobát és az autót a kinti hőmérséklethez képest 10 fokkal hidegebbre. Az ideális 6-8 fokos hűtés lenne, de lássuk be 48 fokban a 38 sem tűnik túl barátinak. A lényeg: óvakodj a náthától, mert igen, azt még ilyen melegben is megszenvedheted!

ZUHANYZÁS

Ilyenkor ér naponta többször is lezuhanyozni! Ha erre nincs lehetőséged, akkor vigyél magaddal egy mini törülközőt, amit utcai csapoknál, kutaknál bevizezhetsz és naponta többször frissítsd fel magad vele. Viszont sose áztasd magadat szökőkutakban és ne is moss a vizében kezet vagy arcot, mert azt a vizet nem tisztítják rendesen!

HA MÁR MEGÁRTOTT...

Úgy érzed, gyenge és étvágytalan vagy, rossz a közérzeted, fáj a fejed? Valószínűleg már hőgutával küzd a szervezeted – ilyen esetben maradj zárt, árnyékos helyen, ahol van egy kis légmozgás, akár ventilátor által. Igyál akkor is, ha nem esik jól és egy napig ne menj napra! Ha nem javul az állapotod, mindenképp keress fel egy orvost!

AMI MÉG ÉRDEKELHET