Máshol mi kerül az asztalra karácsonykor? Íme 5 ország ünnepi ételei Európából!

Tengeri herkentyűk, húsok és persze ezerféle édesség kerül karácsonykor az európai asztalokra.

Fotó: Shutterstock

Bár utazás közben természetesen megkóstoljuk a helyi finomságokat, arra elég ritkán van lehetőségünk, hogy egy adott ország ünnepi menüjéből falatozzunk. A karácsonyt a legtöbben otthon töltjük, a családunk körében, a saját ünnepi ételeinkkel. Pedig Európa országainak karácsonyi menüiért megérné útra kelni. Íme néhány autentikus ünnepi fogás a kontinensről.

Csehország – Hal minden mennyiségben

Fotó: Shutterstock

A cseheknél Szenteste a hagyományos karácsonyi asztalra halászlé kerül és egy klasszikus: a karácsonyi ponty. A szimbolikus jelentőségű, az új esztendőre szerencsét hozó sült hal a 19. század óta kerül az asztalokra és általában burgonyasalátával tálalják. Fontos hagyomány a karácsonyi süteménykészítés is: a houska, vagyis az édes tésztából készült, fonott kalácsszerű finomság szintén az ünnepi menü része.

Hollandia – Sajtok az ünnepi asztalon

Fotó: Shutterstock

A hollandok hagyományosan december 25-én és 26-án ünnepelnek, a párok általában az egyik napot az egyik, a másik napot a másik családdal töltik. Karácsony reggelén az asztal köré gyűlnek, hogy mazsolával, dióval, aszalt gyümölcsökkel töltött, mandulakrémes kenyeret (Kerststol) reggelizzenek, mellé sonka, kenyér és sajt is jár. Vacsorakor általában előkerül a rákkoktél, a vadhúsok, de a sajtos fondü, vagy a raclette zöldségekkel szintén egyre népszerűbb. Hagyományos édesség a gyömbérrel, fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel és szerecsendióval fűszerezett apró kerek sütemény, a kruidnoten.

Spanyolország – Főszerepben az édesség

Fotó: Shutterstock

A hagyományos spanyol karácsonyi étkezést Szenteste fogyasztják. Ezen az ünnepen a nagy családok is összegyűlnek, így gyakran zsúfolásig telnek az otthonok. A spanyolok jellemzően sonkás, sajtos és chorizo tálakkal kezdenek. Főfogásként szarvasgombával töltött, szaftos sült pulykát vagy sonkát szolgálnak fel sült burgonyával és salátával. Gyakran előfordul az asztalon kagyló, keszeg vagy bárány is, de az ünnep legfontosabb része egyértelműen az édesség. A citromos olívaolaj-torta minden spanyol ünnepi lakomán előkerül, míg a Rosca de Reyes-t Katalóniában fogyasztják karácsonykor.

Dánia – Sültek és édesek

Fotó: Shutterstock

A dánok a karácsonyt szenteste egy kiadós sülttel ünneplik. Jellemzően a ropogós sertés vagy kacsa kerül az asztalra főtt burgonyával, vörös káposztával és mártással. A cukorban és vajban sült apró burgonya is az ünnepi asztal elengedhetetlen része. A klasszikus dán desszert a ris à l'amande; vagyis hideg rizspuding tejszínhabbal, vaníliával, mandulával és forró cseresznyemártással, vagy a risengrød, a rizspuding forró változata. Az Æbleskiver, ami lényegében egy gömb alakú palacsinta, szintén sok dán karácsonyi menüben szerepel.

Franciaország – Osztrigától a karácsonyi fatörzsig

Fotó: Unsplash

A franciák természetesen a karácsonyi étkezésnek is megadják a módját. A karácsonyi és az újév előtti estéken elfogyasztott hosszú, fényűző vacsorákat réveillon néven emlegetik, amit általában apró falatkákkal indítanak, majd előétellel, például libamájjal vagy osztrigával folytatnak. A főétel leghagyományosabb fogása a fűszerezett pulyka – de gyakran használnak gyöngytyúkot vagy fácánt is – gesztenyével. Utána sajttál következik, desszertként pedig a csokoládéból készült karácsonyi fatörzs (Buche de Noël) a nemzet kedvence. Az este folyamán pezsgő és bor kerül a poharakba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET