5 dán karácsonyi étel, amit meg kell kóstolnod

Sertéssült, kacsa, esetleg sós báránycomb, és az elmaradhatatlan rizspuding is asztalra kerül karácsonykor Dániában.

Fotó: Shutterstock

Dániában a legtöbb háztartásban klasszikus karácsonyi menü kerül az asztalra az ünnepkor, de persze minden családnak megvannak a maga szokásai. A dánoknál általában a julefrokost, vagyis a karácsonyi ebéd nagy társasági összejövetel, sok-sok étel és rengeteg tószt kíséretében, na és persze a poharak sem maradnak üresen. Lássunk néhány népszerű dán karácsonyi finomságot!

Fåsselår, a sós báránycomb

Sok családban elmaradhatatlan a báránycomb, aminek azonban az elkészítését nem szabad a véletlenre bízni: már jónéhány héttel karácsony előtt is foglalkozni kell vele.A húst 30 napra sós páclébe teszik, majd felakasztjțk száradni több napra. A rendkívül ízletes, de nagyon sós húst karácsonykor pirított, fehér kenyérrel tálalják.


Flæskesteg, avagy ropogós malacsült

Fotó: Shutterstock


A Flæskesteg, vagyis a lassan ropogósra sütött sertéshús a dán karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb nemzeti étele. Általában karácsony este ez a főétel, mellé pedig sárgarépa és gyakran ropogós sültburgonya kerül a tányérokra. Népszerű köret a vöröskáposzta is, amit kacsa és malacsült mellé is fogyasztanak.

Risengrød és risalamande vagyis rizspuding melegen és hidegen

Fotó: Shutterstock

Dániában egész decemberben hagyomány a meleg rizspuding, vagyis a risengrød, ami egyszerű hétköznapokon is asztalra kerül vacsora gyanánt. Vajjal, cukorral és fahéjjal tálalják, egyszerűen elkészíthető hétköznapi finomság. A dán gyerekek még a Mikulásnak is rizspudingot hagynak kint egy kis tálban, sütemény és tej helyett. Nagyon hasonló, ám hidegen tálalt változata a risalamande, amit karácsonyeste tálalnak. Ez egy rizsből, cukorból, vaníliából, tejszínhabból és apróra vágott mandulából készült rizspuding, meggy- vagy karamellmártással tálalva. A hagyomány szerint egy egész mandulát rejtenek el a desszertben, és aki megtalálja, ajándékot kap.

Klejner, avagy a dán karácsonyi fánk

Fotó: Shutterstock

Egy ínycsiklandó, sült tésztából készült finomság, amely cukorból, tojássárgájából, margarinból és lisztből készül és a legtöbb skandináv országban nagy népszerűségnek örvend ünnepek idején. A tésztát kinyújtják és csíkokra vágják, olajban mélysütik és megszórják cukorral. Dániában szinte minden boltban lehet klejnert kapni decemberben, de természetesen a házi készítésű az igazi.

Gløgg vagyis a dán forralt bor

Fotó: Shutterstock

A nagyon sós és fűszeres húsok után minden bizonnyal jól esik az édesebb ital. A gløgg a dánok forralt bora, amely vörösborból, fűszerekből és mazsolából áll. Előfordul, hogy többféle bor keverékéből készítik, olykor pedig egy kis rum is kerül bele, így óvatosan érdemes fogyasztani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET