5 finomság, amit nem szabad elmulasztani a bécsi karácsonyi vásárban

Ausztria fővárosában a december a legforgalmasabb hónap, a látogatók pedig az ünnepi vásárokban a legjobb falatokat kóstolhatják.

Fotó: Shutterstock

Fűszeres és édes illatok szállnak a levegőben, fények borítják a várost, az emberek pedig andalogva járják a bódékat. A karácsonyi vásárok hangulata semmihez sem fogható, ha pedig ott járunk, nehéz ellenállni az ínycsiklandó vásári ételeknek. Lássuk, hogy mit érdemes kóstolni a bécsi ünnepi vásárban!

Töltött burgonya

Fotó: Shutterstock

Ha valamiben burgonya és sajt párosa van, azzal nem lehet hibázni, nem is csoda, hogy a töltött burgonya az osztrák főváros egyik kedvelt vásári étele. Egy nagyobb burgonya, amit sajttal, sonkával, kukoricával és krémes szósszal töltenek meg – igazi klasszikus vásári finomság Bécsben, amit fiákerpecsenye néven is szoktak emlegetni.

Burgonyagombóc savanyúkáposztával

Fotó: PxHere

Egy igazi osztrák specialitás, ami ráadásul nagyon laktató is, így jól fog esni egy végigsétált nap végén a vásárban. A Kartoffelknödelt, vagyis a burgonyagombócokat olykor szalonnával töltik, de néha ropogós sertéshússal is párosítják, amihez remekül passzol a savanyú káposzta, vagyis a Sauerkraut. Ha valami hús nélkülit kóstolnánk, az olvasztott sajttal készült Spätzle, vagyis a nokedli is megér egy kóstolót, ami már német specialitás, de Ausztriában is kedvelt piaci étel.

Gőzgombóc

Fotó: Shutterstock

A gőzgombóc, vagyis a Germknödel szintén egy hamisítatlan osztrák klasszikus. Aki jár síelni az országba, biztosan találkozott már vele valamelyik hüttében, de a bécsi vásárban is nagyon népszerű. Az kelttésztából készült, szilvalekvárral töltött gombócot gőzölik, megforgatják olvasztott vajban vagy vaníliaszószban, majd porcukorral, esetleg mákkal szórják meg a tetejét. Puha, isteni, igazi szívet-lelket melengető finomság. Az a hír járja, hogy a Schönbrunni kastélynál tartott vásárban készítik a legjobban!

Lángos

A magyar specialitást az osztrákok is nagyon kedvelik. Elég, ha a vásárban követjük a levegőben szálló fokhagymaillatot és máris eljutunk a következő lángosstandig, ahol frissen sütve, sóval, fokhagymával, esetleg tejföllel és sajttal fogyaszthatjuk az olajban kisütött finomságot.

Császármorzsa

Fotó: Shutterstock

A császármorzsa, vagyis a Kaiserschmarrn lényegében egy vastag, foszlós palacsinta, amelyet szilva- vagy sárgabaracklekvárral, mazsolával és porcukorral tálalnak. Igazi bécsi kötelező, amit nemcsak a vásár idején, egész évben megtalálunk a legtöbb hagyományos kávézóban. Mindig frissen készítik, így még langyosan fogyaszthatjuk, miközben legeltetjük a szemünket a vásár látványosságain.

AMI MÉG ÉRDEKELHET