Kezdődik a síszezon – minden tudnivaló egy helyen kezdőknek (és haladóknak)!

A tél közelgő beköszönte egyben a síszezon kezdetét jelenti. Sokan most kezdik el ezt az egyre népszerűbb sportot – de nemcsak számukra, hanem a haladóknak is szolgálunk néhány fontos tanáccsal.

Fotó: Unsplash


​Alapvető információk

A síelést természetesen megtanulhatjuk a legnépszerűbb téli sportot már régebb óta űző barátainktól, ismerőseinktől, de sokkal célszerűbb hivatásos oktató segítségével lefektetni az alapokat – ebben az esetben, idejében ki lehet javítani egyes berögzült hibákat. A pályára érve figyeljünk oda néhány nagyon fontos alapszabály betartására. Akárcsak a közlekedésben, a lesiklás során is mindig nekünk kell figyelnünk az előttünk lévőre; az előzésnél pedig hagyjunk akkora távolságot, hogy a megelőzött síző számára elegendő legyen, ha valami váratlan helyzet adódik.

Fotó: Shutterstock

Pihenni sohasem a pálya közepén, hanem szélén álljunk meg, ha pedig mutatni akarunk valamire vagy valakire, ne a síbot végével tegyük azt, hanem kezünkkel, a markolatot fogva. A sípályákon gyakran elvesződhet valami: ha bármilyen felszerelést találunk (például kesztyű, síbot, vagy sapka) azt tegyük a pálya szélén lévő széljelző póznára, ugyanis a tulaj először itt keresi; az értékesebb tárgyakat viszont adjuk le a pálya alján lévő felvonókezelőnek.

A gyermekek síoktatását leghamarabb négy éves kortól érdemes kezdeni; természetesen lehet kisebbeket is, de ők még nagy valószínűséggel nem lesznek képesek megérteni és végrehajtani az összes utasítást, illetve az erőnlétük és a koncentrációs képességük sem megfelelő.

​Miként öltözködjünk?

Fotó: Unsplash

Bár a hegyen pillanatok alatt változhat az időjárás, arra is figyelnünk kell, hogy a síelés jelentős fizikai megterheléssel jár; vagyis kerülendő a túlöltözés.

Átgondolt, réteges öltözködéssel érjük el azt, hogy könnyen tudjunk mozogni.

Az öltözet talán legfontosabb része a sícipő – gyakorlatilag ettől függ, hogy a síelés örömforrás lesz, vagy gyötrelemmé válik. Ne sajnáljuk az időt a megfelelő sícipő kiválasztására: a próbálás során nyugodtan kérjünk segítséget, mert egy jó lábbelinek számos fontos szempontnak kell megfelelnie. Legyen könnyen fel- és levehető, jól illeszkedjen a lábformánkhoz és a keménysége (szaknyelven flex-indexe) is legyen megfelelő. A kezdők számára a puhább, a gyakorlottabbak esetében a magasabb flex-indexű cipő az ajánlott.

Fotó: Pixabay

A professzionális szaküzletben megállapítható a talp hosszúsága, a talp szélessége, hiszen a sícipőnek nem szabad sem nagynak sem kicsinek lennie – a nagyobb balesetveszélyes, a kisebb elszorítja a vérkeringést. A jól felszerelt szaküzletekben emellett a megfelelő technológiával gyártott sícipő betétje ráformálható a lábunk egyedi anatómiai felépítésére. Ezzel együtt - hogy ne 2-3 óra síelés után derüljön ki, hogy töri a lábunkat – a kiválasztott síbakancsban nyugodtan töltsünk hosszabb időt az üzletben. A helyes méret a sisak kiválasztásánál is fontos.

A kicsi sisak egy idő után elviselhetetlenné válhat, a túl nagy pedig nem véd megfelelően.

A méretet leginkább úgy tudjuk megállapítani, hogy a fejünkön a fülünk felett kell megmérnünk a legnagyobb kerületet. A kesztyű esetében hajlamosak vagyunk csak arra figyelni, hogy a színe harmonizáljon a síruhával, de ugyanolyan fontos, hogy kopásálló és vízhatlan legyen. Hódeszkások számára pedig mindenképpen a szénszál-erősítésű kesztyű az ajánlott.

​Síléc: milyen széles, milyen hosszú?

Fotó: Shutterstock

A síelés legfontosabb kelléke természetesen a síléc: kiválasztása szintén sok tájékozódást igényel, azonban az biztos, hogy az óriási választékból mindenki megtalálhatja a neki valót. Többek között figyelembe kell venni a tudásszintet, a stílust, a testsúlyt. Kezdő síelők számára egyszerű konstrukciójú, puhább síléc a helyes választás, míg a haladók egy keményebb felépítésű sílécen érzik jobban magukat. Az oldalról íves kiképzésű piskótalécek, ismertebb kifejezéssel carving-sílécek megkönnyítik a kanyarodást és meggyorsítják a tanulási folyamatot is.

Fotó: Pixabay

Aki szeret sok fordulóval haladni a pályán, annak a 8-14 méteres rádiuszú szlalom kategóriából, míg a nagy sebességet kedvelőknek a 17-20 méteres rádiuszú lesikló sílécek közül célszerű választani. A mindkét stílust elegyítő síelők számára a két kategória közti lécek jelentik a megoldást. A hosszúság kiválasztásánál a tudásszint és a stílus mellett a síelő magasságára kell odafigyelni. A legjobb szakember tanácsát kérni, de általánosságban a szlalom lécből rövidebbet a lesikló lécből hosszabbat kell választani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET