Kihagyhatatlan látnivalók Franciaország szívében – Párizst idén (is) látni kell! (3. rész)

A fények városába látogatva feltétlenül szánjunk pár órát néhány „nagy öreg” felkeresésére is.

Fotó: Shutterstock

Tény, hogy a tipikus párizsi turistalátványosságokat – ha máshonnan nem, a filmekből – unalomig ismerjük, a körülöttük tolongó tömeget pedig nem kedveljük. Ezek a nevezetességek azonban valóban kézzel fogható atmoszférájukkal hódítanak, közvetlen közelükben tapasztalhatjuk meg igazán a romantikus párizsi életérzést. A 2023-as Párizst bemutató sorozatunk első részében felsoroltuk, milyen trendi kiállításokkal vár minket idén a francia főváros, majd a gasztronómiai csúcspontokat ismertettük. A zárófejezetet az időtlen klasszikusokra szánjuk.

Fotó: Shutterstock

Louvre

Nincs ember a Földön, aki nem hatódna meg a hűslombú fákkal, luxusüzletekkel és imádni való kávézókkal szegélyezett Champs-Élysées-n andalogva vagy a Szajna fölé hajoló bárok egyikében kiváló francia vörösbort kortyolgatva! Ugyanígy a pusztító tűzvészt követően újjáépítés alatt álló, várhatóan 2024 decemberében megnyíló Notre-Dame történelmi homlokzata is megdobogtatja szívünket, Versailles befogadhatatlan pompája pedig kivétel nélkül mindenkit elvarázsol.

A Louvre több tízezer remekműnek otthont adó termeit egy emberöltő is kevés bejárni, ezért teljes nyugalommal váltsunk jegyet harmadjára, negyedjére is! Hogy elkerüljük a többórás várakozást, válasszunk a soron kívüli belépést lehetővé tevő jegytípusok közül, de váltsuk meg őket hetekkel korábban. Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony sem maradhat ki úti tervünkből. Liftek helyett idén azonban válasszuk a sportos nehezítést: a fémmonstrum első két szintjére 674 lépcsőfok vezet fel – vegyünk néhány mély lélegzetet, és másszuk meg az 1889. évi világkiállítás főszereplőjét!

​Kalandok a mélyben és a magasban

Fotó: Shutterstock

Montmartre

  • Fotózkodás az „új hídon” – A Pont Neuf ugyanazt jelenti Párizsnak, mint a Lánchíd Budapestnek. A Szajna fölött a Cité-szigetet érintve átívelő, tizenkét íves híd igazi szépség. Középkort idéző formavilága, gazdag ornamentikája romantikus esti sétáért és fényképezésért kiált.
  • Földalatti titkok nyomában – A fények városának sötét oldalába nyerhetünk betekintést, ha alászállunk a hatmillió emberi maradványt rejtő katakombarendszerbe. A végeláthatatlan járatok szinte behálózzák a belvárost, egy részük pedig látogatható a Montparnasse negyed alatt.
  • Nyári nap a parkban – A Louvre és a Champs-Élysées között fekvő, 16. századi Tuileriák kertje mintha egy meséből lépett volna elő: amerre nézünk, üde gyep, színpompás virágok, százéves famatuzsálemek. Persze a játszóterek, a bárok sem hiányoznak, így válik tökéletessé a kikapcsolódás!
  • Bolyongás Montmartre-on – Párizs legmagasabb pontját a bohém, bájos negyed közepén álló, százéves Sacré Cœur-bazilikánál találjuk, ennek tornyából szinte az egész város a lábaink előtt hever! Járjuk be a környék kacskaringós, szűk utcáit, és uzsonnázzunk egy helyi kisvendéglőben!
  • A passages couverts-ek bűvöletében – A szerelem városában 21 passzázs, vagyis 18-19. századi, pazarul díszített, üvegtetős, fedett átjáróudvar várja, hogy beléjük habarodjunk. A virágárusok, kézművesüzletek, apró kávézók hangulatával sokadik alkalommal sem lehet betelni!
AMI MÉG ÉRDEKELHET