Japánban minden egy kicsit más, még a gin tonic is – így isszák ott a világ egyik legkedveltebb koktélját

Japánban egy kis csavarral készítik az eredetileg ginből, tonikból és limeból álló koktélt.

Fotó: Shutterstock

Takao Mori híres tokiói bartender külföldi vendégeivel az 1990-es években számtalanszor megesett, hogy Gin Tonic-ot kérve nem azt kapták, amire számítottak. Akik értettek a koktélokhoz, megpróbálták kitalálni, mégis mi az az összetevő, amitől más íze van Mori Gin Tonic-jának. Mivel az ital nem volt annyira édes, mint amire számítani lehetett, legtöbben arra tippeltek, hogy talán sót rakott bele. Ám messze jártak az igazságtól, ugyanis a bartender nem sót, nem is fűszereket, csupán szódavizet adott a klasszikus italhoz.

Illusztráció: Giphy

A szódavíz első hallásra bár furcsának hangozhat, ám az 1990-es évek Japánjában kormányrendelet tiltotta a tonik egyik lényegi összetevőjének, a kesernyés ízű kininnek a forgalmazását. Ez az oka annak, hogy a tonik Japánban máig sokkal inkább hasonlít egy édeskés, buborékos vízre, mint a világ fogyasztói által jól ismert üdítőre. Ráadásul, azzal, hogy Mori szódavízzel készítette el a koktélt, ki is emelte a gint, melynek így egy karakteresebb ízt tudott kölcsönözni – amihez természetesen nagyon jól illik a limelé enyhe savanyúsága.

A koktél népszerűsítéséért Seidzsi Osiro tett sokat, aki jelenleg mintegy 30 bárnak a tulajdonosa, első vendéglátóhelyét pedig még 1990-ben nyitotta meg. A koktélt először 1997-ben tette fel a menüre, ezzel pedig akarva-akaratlanul megalkotta japán Gin Tonic-t, vagy ahogy ma ismerik: a Gin Sonic-ot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET