Vajon hogyan vészelik át a meleg évszakokat a szánhúzó kutyák?

Az északi szánhúzó kutyákat mindenki kedveli, ezért sokann aggódnak, ha meglátnak egy ilyen állatot a nyári melegben - lássuk mennyi alapja van az ilyen félelmeknek?

Fotó: Shutterstock

Az északi kutyafajták alapvetően nem a mi éghajlatunkra valók, ráadásul ezek a futásra termett fajták munkakutyaként hatalmas mozgásigénnyel rendelkeznek, így joggal merül fel a kérdés: mihez kezdenek magukkal kánikulában? Gaál Zsuzsanna, a Magyarországon működő, Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítványmunkatársa elárulja, hogyan élik túl a szánhúzók a nyári szezont.

Lazítás + sport

Fotó: Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

A szánhúzó kutyák nyáron első látásra pontosan azt csinálják, amit a meleg éghajlat megkövetel. Pihennek. A kertben hűs gödröt ásnak és alszanak, amíg hűvösebbre nem fordul az idő. Ám egy szánhúzó mindig szánhúzó marad. Ha elmarad a napi mozgás, bizony csavargás és/vagy önálló és kéretlen kertészkedés lesz a vége. Igaz, a versenykutyák sem edzenek nyáron, de a mozgás mind számukra, mind kedvtelésből tartott társaik esetében napi szinten továbbra is kötelező. Kiadós úszás, késő esti vagy hajnali futás, tempósabb séta, napközben pedig mindig legyen friss ivóvíz és hűvös hely számukra, ahová nyugodtan elvonulhatnak.

Vakáció – nem mindenhol

A tengerpart nem feltétlenül az ideális úti cél a szánhúzó kutyáknak, de ha már velünk tartanak, érdemes megtenni minden olyan óvintézkedést, ami valamennyi kutya(fajta) esetében is alapvető előírás. A séta a forró aszfalton kerülendő, mert percek alatt megégeti a tappancsokat, és autóban soha, még néhány percre se hagyjuk az állatot, mert nagyon rövid idő alatt hőgutát kaphat. A szánhúzók is szeretik magukat a vízben hűteni, így ha a gazdi nem figyel, nevetve száguldanak át a strandtörölközőkön és napozóágyakon, míg el nem érik a hűsítő habokat. A nyaralótársainkkal való jó viszony megőrzése és kutyáink egészségének védelme érdekében ezért érdemes őket még a kutyás strandokon is magunk mellett tartani.

Tisztaság 

Fotó: Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány

Az északi kutyák egyik meghatározó tulajdonsága a tömött bundájuk, ami egy finom aljszőrzetből, valamint egy közepesen hosszú fedőszőrzetből áll. Ez a kettős szerkezet gyakorlatilag „nyáron hűt, télen fűt”, ezért soha semmi esetre sem szabad a kutya szőrét a „nagy melegre való tekintettel” lenyírni. A legjobb, amit tehetünk, hogy a tavaszi vedléskor rendszeresen és alaposan kifésüljük a bundájukat, majd türelmesen várjuk, míg a szőrhullás, mint a tavaszi hóesés, elvonul a kertünkből és a lakásunkból.

Mit esznek nyáron?

Sokszor aggódnak a gazdik, leginkább nyáron, hogy a kutya nem eszik, nincs étvágya, hozzá sem nyúl az ételhez. Ez mondhatni természetes. A szánhúzó nem egy válogatós fajta, és ha egyéb tünetet nem tapasztalunk, ne ijedjünk meg. Ezeket a kutyákat az északi zord körülményekhez tenyésztették ki, ahol sokszor nem volt elegendő élelem, még a napi teherhúzás után is sokszor kevesebbel kellett beérniük, mint amennyit igényeltek volna. A szánhúzó kutya genetikája tehát ehhez alkalmazkodott, így testalkatához és mozgásigényéhez képest aránytalanul keveset eszik. Ha ehhez hozzávesszük a nyári hőséget, érthető lesz, hogy miért nem nyúl kutyusunk az ételhez az augusztusi forróságban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET