Ezeket a repülőtereket választották meg a legszebbnek 2023-ban – lássuk, miért!

A Condé Nast Traveller a világ egyik legismertebb utazási magazinja, az olvasói pedig a Readers’ Choice Awards keretében idén is megválasztották a világ legszebb repülőtereit.

Fotó: Shutterstock

A Readers’ Choice Awards díjat idén 36. alkalommal adta ki a Condé Nast. A legszebb repülőtereket összesítő kategóriában a következőképpen alakult a sorrend (a teljes lista ezen a linken érhető el):

5. Zürichi Repülőtér, Svájc

Fotó: Getty Images

A lista ötödik helyén Svájc legnagyobb nemzetközi repülőtere, a Zürich Airport található. A turistaosztályú mellett elsőosztályú luxus várakozók is helyet kaptak, de pezsgőbárok és whiskybárok kínálatából is válogathatnak az utazók. A felmérés kitöltőinek ezek mellett a kedvére volt, hogy éttermek és bárok széles kínálata várja őket, illetve különösen tetszett nekik, hogy a repülőtéren egy szabadtéri kilátóterasz is van.

4. Hamad, Katar

Fotó: Shutterstock

A negyedik helyezést Katar monumentális repülőtere, a Hamad nemzetközi repülőtér érte el. A létesítmény sokak szerint inkább egy szálloda érzetét kelti: van benne edzőterem, squash pálya és még egy beltéri medence is. A legmagasabb pontokat a prémium szolgáltatásai miatt kapta: több típusú várakozóterem, csendes szobák és gyerekbarát központok is megtalálhatók ott. A Hamad Nemzetközi Repülőtér 138 extraszéles check-in pulttal rendelkezik, emellett itt találjuk a világ legnagyobb duty free bevásárló-terének egyikét is, de még egy 100 szobás szállodát is üzemeltetnek a reptéren. 70 üzlet, 30 étterem és kávézó, imaház, alvószoba és több dohányzó is szolgálja az utasok kényelmét.

3. Incshoni Nemzetközi Repülőtér, Dél-Korea

Fotó: Shutterstock

Dél-Korea legnagyobb repülőtere, az Incshoni Nemzetközi Repülőtér 21 évvel ezelőtt nyitott meg, ám azóta folyamatosan fejlődik. A nagy kereslet miatt 2018-ban egy második terminált is építettek. A szavazóknak a VIP várakozók, az olyan luxusszolgáltatások, mint a beltéri jégpálya, a spa, és a helyi ételeket kínáló éttermekkel, illetve táncos produkciókkal megfűszerezett „kulturális utca”. Habár a repülőtér körülbelül 50 kilométerre található a belvárostól, az innen induló gyorssebességű vonat miatt mindössze 43 percbe telik elérni a központig.

2. Isztambuli Repülőtér, Törökország

Fotó: Getty Images

A két kontinens partjainál elhelyezkedő Isztambul évezredek óta jelentős szerepet töltött be az utazásban és a kereskedelemben is. A 2018-ban nyitott Isztambuli Repülőtérben a modern és fenntartható design fogta meg igazán az embereket, de a különböző high-tech szolgáltatásokat is díjazták a szavazók: a repülőtéren például robotok segítenek az utasoknak tájékozódni többmillió négyzetkilométert lefedő területen.

1. Jewel Changi, Szingapúr

Fotó: Getty Images

A szingapúri Jewel Changi repülőtér nemcsak Ázsia, de a világ egyik legnagyobb repülőtere, amely valójában nem a méretei miatt szerzett hírnevet a világjárók között, hanem azért, mert egyszerre botanikus kert, játékterem és játszótér – és nem csak gyerekeknek. Valójában nemcsak átutazóknak szánják, hanem a helyi lakosok számára is betölti egy modern, fedett, nagyvárosi vidámpark funkcióját.

AMI MÉG ÉRDEKELHET