Extrém kalandok a közelben – top 3 zipline Közép-Európában

A kornyező országokban is számos lélegzetelállító drótkötélpálya vár minket. Megmutatjuk őket!

Fotó: Wikimedia

Kötélpályás kalandokban természetesen nem csak Romániában lehet részünk, a környező országokban is több zipline található. Lássuk milyen extrém élményeket tartogat Szlovákia, Horvátország és Szlovénia.

Cetina Canyon Zipline – Horvátország

Fotó: Facebook

A Cetina-folyó a Splithez közeli Omišnál ömlik a tengerbe, és a szurdok, amelyet Omiš fölött létrehozott, kihagyhatatlan természeti érték. A Cetina Canyon Zipline-t pedig pontosan itt építették ki, a folyó utolsó, világítóan kék kanyarulatai fölött, a sziklák mellett, 150 méterrel a föld fölött. Összesen nyolc drótkötélpálya visz le a szurdok fölötti erdőből indulva, a leghosszabb út 700 méteres, összesen pedig bő két kilométert csúszhatunk, akár tandemben is. A látvány lélegzetelállító, de nemcsak a táj szépsége, hanem az adrenalinnövelő indulás miatt is: egy csúszás a szakadék fölött, elképesztő magasságban.

  • Hosszúság: 2,1 km
  • Átlagsebesség: 65 km/h
  • Időtartam: 3 óra
  • Ár: 400 kn (53 EUR)

Zipline Dolinka – Szlovénia

Fotó: Facebook

A Dolinka folyó völgyében 2018-ban épült meg a Zipline Dolinka pályarendszer, amely nemcsak felhőtlen kikapcsolódást nyújt, de a történetével is inspirál. A Dolinkát ugyanis elszánt környezetvédők mentették meg egy nagyberuházástól, hogy immár védett területként működhessen. A lelkes kis helyi csapat pedig ezen felbuzdulva természetközeli, emberléptékű zipline-t hívott életre: összesen hét kötélpálya keresztezi hatszor a türkizkéken rohanó Dolinkát, az átszállások között védett erdőn-mezőn sétálhatunk. És bár a Bled melletti környezet önmagában is elvarázsol nyugodt szépségével, ha ez nem lenne elég, a drótkötélről megcsodálhatjuk az ország legmagasabb csúcsút, a Triglavot, a csúszás után pedig érdemes körbesétálni a Bledi-tavat.

  • Hosszúság: 4 km
  • Időtartam: 2,5 óra
  • Ár: 69 EUR

KuBinska zipline – Szlovákia

Fotó: Facebook

Két és fél percnyi csúszás és akár 100 km/h-s sebesség – ezt kínálja Közép- és Kelet-Európa leghosszabb zipline-ja a szlovákiai Kubini-hegyen. A Kubinska drótkötélpálya nagy előnye, hogy tandemben is használható. Az egyetlen feltétel, hogy gyermekünkkel együtt ne lépjük túl a 130 kg-s súlyhatárt. A több mint kétperces minimális menetidő alatt elegendő időnk lesz arra, hogy a környező hegycsúcsokban, például az impozáns Kócsban gyönyörködjünk. A fékezéstől nem kell tartanunk, a pálya alsó végén egy automatikus, dupla hidraulikus rendszer állítja meg a vendégeket.

  • Hosszúság: 1234 m
  • Átlagsebesség: 65 km/h
  • Ár: 25-45 EUR
AMI MÉG ÉRDEKELHET