Inuiții din Groenlanda încă mai consumă alimente foarte diferite de ale noastre – dar ce anume?

Iată care sunt cele mai importante alimente pentru populația din regiunea arctică.

Foto: Shutterstock


Dieta tradițională a inuiților din Groenlanda, care reprezintă 88% din populația acestei vaste insule, este pe cale de dispariție. Pe de o parte, criza climatică, încălzirea apelor, topirea suprafețelor mari de gheață și pescuitul excesiv fac din ce în ce mai dificilă obținerea ingredientelor pentru rețetele străvechi, iar pe de altă parte, influența daneză devine din ce în ce mai prezentă și în gastronomie.

​Mattak

Foto: Getty Images

Gustarea preferată a inuiților este preparată din piele de balenă și din stratul de grăsime de dedesubt. Popular pentru gustul și textura sa, mattak este servit crud și presărat cu sare. Consumul său în cultura inuiților este asemănător cu degustarea vinului la noi: mulți oameni nu îl înghit, ci doar îl gustă.

Icre de pește-iepure

Foto: Shutterstock

Ușor de recunoscut după forma sa distinctivă, peștele iepure de mare este un locuitor tipic al apelor din jurul Groenlandei, iar carnea sa este cel mai adesea afumată sau gătită la aburi. Icrele sale, însă, sunt și mai apreciate de gurmanzii locali, cu o aromă mătăsoasă și sărată care amintește de caviar.

Carne de bou moscat

Boul moscat este încă vânat în mod legal de către inuiți, întrucât mamiferul arctic cunoscut pentru blana groasă nu face parte dintre speciile amenințate de dispariție. Cu o lungime de doi metri și o înălțime de 120-150 de centimetri, este un animal masiv, cântărind până la 450 de kilograme. Carnea se consumă de obicei sub formă de steak, în sânge, conținând mult mai puțină grăsime decât carnea de porc.

Suaasat

Foto: Instagram

Unul dintre cele mai importante feluri de mâncare din bucătăria tradițională groenlandeză, este preparat din cele mai de bază ingrediente găsite în zona rurală înghețată. Mâncat fierbinte, suaasat este o tocană de cartofi, ceapă, orez sau orz și carne (de obicei de focă), condimentată cu sare și piper.

Fructe sălbatice

Foto: Shutterstock

În condițiile meteo extreme din Groenlanda, foarte puține plante supraviețuiesc, astfel că oferta de fructe și legume este mult mai săracă decât în țările cu climă mai caldă. Cu toate acestea, fructele de pădure sunt abundente și sunt folosite pentru a face dulceață sau pentru a da savoare mâncărurilor de pește.

AMI MÉG ÉRDEKELHET