Oare în alte locuri ce ajunge pe masa de Crăciun? Iată preparatele festive din 5 țări europene!

Fructe de mare, preparate din carne și, bineînțeles, mii de dulciuri ajung pe mesele europene de Crăciun.

Foto: Shutterstock


​Spania – Dulciurile în centrul atenției

Masa festivă este servită în Ajunul Crăciunului în Spania. Se adună toți membrii familiei, care încep masa, de obicei, cu platouri de șuncă, brânză și chorizo. Felul principal este șuncă sau friptură de curcan umplută cu trufe, servită cu cartofi prăjiți și salată. Adesea, pe masă se găsesc midii, doradă sau miel, dar cea mai importantă parte a festinului este, în mod clar, desertul. Prăjitura cu ulei de măsline și lămâie este un element de bază la fiecare sărbătoare spaniolă.

Foto: Shutterstock

​Republica Cehă – Pește în toate cantitățile

La cehi, în Ajunul Crăciunului se servește masa tradițională cu ciorbă de pește și un clasic: crapul de Crăciun. Acest pește simbolic, care aduce noroc pentru Anul Nou, face parte din meniul festiv din secolul al XIX-lea și este servit de obicei cu salată de cartofi. Prăjiturile de Crăciun sunt, de asemenea, o tradiție importantă: cel mai popular este houska, o prăjitură făcută din aluat dulce, în formă de cozonac împletit.

Foto: Shutterstock

​Țările de Jos – Cozonac pe masa festivă

Olandezii sărbătoresc Crăciunul în mod tradițional pe 25 și 26 decembrie, cuplurile petrecând de obicei o zi cu fiecare familie. În dimineața de Crăciun, olandezii se adună în jurul mesei pentru un mic dejun cu kerststol, adică cozonac umplut cu cremă de migdale, stafide, nuci și fructe uscate, însoțit de șuncă, pâine și brânză. Pentru cină, preparatele tipice sunt creveții, fripturile de vânat și fondue cu brânză. Un desert tradițional este kruidnoten, o prăjitură mică și rotundă condimentată cu ghimbir, scorțișoară, cardamom, cuișoare și nucșoară.

Foto: Shutterstock

Danemarca – Fripturi și dulciuri

Danezii sărbătoresc cu o friptură delicioasă în Ajunul Crăciunului. De obicei, carnea de porc sau rața crocantă vin însoțite de cartofi fierți, varză roșie și sos. Cartofii mici, prăjiți în zahăr și unt sunt, de asemenea, o parte esențială a mesei festive. Desertul danez clasic este ris à l'amande; budincă de orez rece cu frișcă, vanilie, migdale și sos de cireșe picant, sau risengrød, o versiune fierbinte a budincii de orez. Æbleskiver, care este în esență o clătită sferică, se regăsește, de asemenea, pe multe mese festive din Danemarca.

Foto: Shutterstock

Franța – De la stridii la Buturuga de Crăciun

Cinele lungi și fastuoase din ajunul Crăciunului și al Anului Nou încep, de obicei, cu mici gustări și continuă cu un aperitiv, cum ar fi foie gras sau stridii. Felul principal tradițional este curcanul umplut cu castane. Acesta este urmat de un platou de brânzeturi, iar vedeta mesei festive în mod tradițional este La bûche de Noël sau Buturuga de Crăciun - o ruladă din pandișpan, cu cremă de ciocolată.

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET