7 întrebări/7 răspunsuri – tot ce trebuie să știi dacă vrei să treci la o mașină electrică

Vrei ca următoarea ta mașină să fie cu propulsie pur electrică? Cu siguranță există o serie de întrebări care îți vin în minte atunci când te gândești să treci la mobilitatea electrică.

Mașină electrică ilustrație
Ilustrație: Shutterstock

La ce te poți aștepta atunci când achiziționezi o mașină electrică? În primul rând, la o nouă experiență de condus, și poate la un mod diferit de a face lucrurile. Acum te ajutăm să te orientezi în misterele electromobilității!


  • Trebuie să-ți pornești mașina electrică? Nu, acesta este un pas pe care nu mai trebuie să-l faci. Odată ce te afli în mașină, trebuie doar să apeși pedala de frână și gata. Vehiculul devine activ, trebuie doar să alegi doar modul de rulare adecvată și ești gata de plecare. La fel de simplu este și când ajungi la destinație - mașina se oprește singură.

Ilustrație: Skoda

  • Trebuie să schimbi viteza? Nu. Desigur, trebuie să selectezi în continuare treapta de mers înainte sau de marșarier - ca în cazul modelelor convenționale cu transmisie automată - dar motorul electric funcționează pe o plajă de turații suficient de largă fără a fi necesară schimbarea treptelor de viteză, iar cuplul său maxim este disponibil imediat după pornire.
  • Cum rămâne cu autonomia? Autonomia la o singură încărcare crește cu fiecare nouă generație de mașini electrice. Desigur, aceasta depinde de dimensiunea mașinii, de capacitatea pachetului de baterii și de condițiile meteorologice, dar un vehicul electric mediu oferă deja o autonomie de aproximativ 300 km, care poate depăși 500 km în cazul versiunilor mai scumpe. În mod ideal, poți încărca mașina în mod regulat acasă, noaptea sau la serviciu, în timpul zilei, iar pentru călătoriile mai lungi este o idee bună să-ți planifici din timp punctele de oprire pentru o încărcare parțială sau completă.

Foto: Skoda

  • Cum funcționează încărcarea? Există două tipuri de încărcare: curent alternativ (AC) și curent continuu (DC). Încărcarea cu curent alternativ nu este la fel de rapidă ca și cea cu curent continuu, care depinde de capacitatea rețelei. Prizele de 230 sau 400 de volți din rețeaua electrică casnică furnizează curent alternativ, pe care vehiculul electric trebuie să îl transforme în curent continuu. Încărcarea de la o priză trifazată este mai rapidă datorită fluxului de energie mai mare, dar curentul alternativ tot trebuie convertit în curent continuu. Cea mai rapidă soluție este încărcarea în curent continuu cu un încărcător special conceput pentru vehiculele electrice. Încărcarea este un proces neliniar: o baterie de înaltă tensiune poate fi încărcată de la 10 la 80% din capacitate în doar 36 de minute la stațiile de încărcare rapidă, dar restul de 20% poate dura aproximativ același interval de timp.
  • Ce este un wallbox? Un wallbox este un dispozitiv de încărcare cu curent alternativ montat pe perete pentru vehiculele electrice. În funcție de producător, acesta este de obicei disponibil în mai multe versiuni, fiecare cu un nivel diferit de funcționalitate.

Foto: Volkswagen

  • Pot utiliza orice încărcător? O rețea tot mai mare de stații de încărcare este acum disponibilă pe întreg teritoriul României pentru încărcarea mașinilor electrice. În Europa, conexiunea de tip CCS (Combined Charging System) a devenit standardul pentru încărcarea rapidă în curent continuu, în timp ce conectorul de tip Mennekes a devenit standardul pentru încărcarea în curent alternativ. Acesta din urmă este utilizat ca și conector atât pentru wallbox-urile casnice, cât și ca conector de cablu pentru automobile, care pot fi conectate la prize bifazate de 230 de volți și trifazate de 400 de volți.
  • Cum se încarcă mașina în mișcare? Una dintre caracteristicile remarcabile ale automobilelor electrice este sistemul de recuperare a energiei, care este, în esență, soluția de frânare a motorului care încarcă bateria. În funcție de model, recuperarea poate fi la diferite niveluri de intensitate, nivelul cel mai puternic fiind selectat, de obicei, prin comutarea în modul de rulare B. În majoritatea cazurilor, este disponibil și un mod complet automat. Recuperarea schimbă în mod fundamental experiența de condus, de exemplu, modul cel mai puternic frânează atât de eficient, încât mașina încetinește imediat ce eliberezi accelerația și îți permite să conduci confortabil cu aproape o singură pedală. Recuperarea ajută, de asemenea, la creșterea autonomiei mașinii.
AMI MÉG ÉRDEKELHET