Kellemes nyárra vágysz? 10 szabály, amelyet mindenképpen tarts be a medencében!

Végre minden strand megnyitott, úgyhogy vegyük át a legfontosabb szabályokat, amiket illik betartani, ha nyilvános medencében fürdőzünk.

Fotó: Shutterstock

Azért járunk strandra, uszodába, vízi parkba, hogy tökéletesen ellazuljunk, jól érezzük magunkat vagy éppen sportoljunk. Ehhez az kell, hogy másokra tekintettel legyünk, ne csak elvárjuk ugyanezt az idegenektől. Ami nekünk természetes, másnak dühítő lehet, ami pedig bennünket idegesít, lehet, hogy másnak megszokott!

Fotó: Shutterstock

  • Egy gyors zuhany lemossa rólad az izzadtságot, port, és a vérkeringésedet is felkészíti a hűvös medencevízre, azaz a csobbanás előtti tusolás nem csak higiéniai kérdés, hanem egészségügyi is. A saras, homokos labdát és felfújható kellékeket is mosd le előbb.
  • Ne menj meztelenül közös úszómedencébe, akkor sem, ha nincs körülötted éppen senki! Ne használd vécének a vizet!
  • A kicsik fogékonyabbak a fertőzésekre és sokszor még is le is nyelik a vizet, ezért sem szabad beleülnie, feküdnie a felnőtteknek a medencéjükbe, hogy ne adjanak át betegségeket a pici gyerekeknek.
  • Ne engedjük, hogy gyerekmedencében ittas állapotban bármelyik szülő, rokon játsszon, hülyéskedjen. Jelezzük, hogy balesetveszélyes, ha felszólításra sem hagyja el a medencét, akkor szóljunk az úszómesternek.
  • A mély vizű úszómedencébe se ugráljunk játékból. Nemcsak zavaró, de veszélyes is azoknak, akik víz alatt úsznak és nem látják az ugrálókat.
  • Termálmedencében se labdázzunk, ugráljunk egymás nyakából, vagy vigyünk be felfújható matracot – a melegvizes medencék pihenésre, gyógyulásra szolgálnak. A pihenőmedencék, jacuzzik mellett figyeljünk a hangerőre, ne beszélgessünk hangosan vagy üvöltessük a zenét.

Fotó: Shutterstock

  • Strandon és élményparkban a csúszdás medencékből menjünk ki minél hamarabb – az a csúszdából kicsúszó strandolóké, nem alkalmas labdázásra, bohóckodásra. Ha nagy úszómedencéről van szó, akkor legalább 6-10 méterre kerüljük el a csúszdakifutó végét.
  • Vannak pool bárok, amiket kifejezetten arra alakítottak ki, hogy az úszómedence elkerített szélén ülve elkortyoljunk egy turmixot vagy koktélt, de alapvetően a medencébe tilos ételt és italt bevinni. Nem higiénikus, a törött üveget pedig szinte képtelenség kihalászni a vízből.
  • Gyerekeket, nagyon időseket, betegeket és mozgáskorlátozottakat sose hagyjunk felügyelet nélkül vízben, akkor sem, ha jól tudnak úszni!
  • Ha hosszú hajad, az úszómedencében fogd össze, vagy vegyél fel úszósapkát! Nincs kellemetlenebb annál, amikor mások hajszálait kell magadról lehámozni strandolás közben... És azt ugye már mondanunk sem kell, hogy fertőzésekkel sem megyünk vízbe: legyen szó élősködőkről, gombáról, bármilyen bőrbetegségről vagy légúti és egyéb kórságokról!
AMI MÉG ÉRDEKELHET