A mesterséges intelligencia európai úticél-javaslatai az idei évre

Olaszországot kedveli a legjobban a mesterséges intelligencia.

Fotó: Shutterstock

A jövő utazási trendjeinek megismerése létfontosságú a turisztikai ipar számára, hiszen csak így tud megfelelően alkalmazkodni az utazók állandóan változó igényeihez. Nem véletlen tehát, hogy már a mesterséges intelligenciát is bevetették ennek érdekében.


A turisztikai adat- és trendelemzéssel foglalkozó Mabrian 2023 első tíz hónapjában folytatott spontán beszélgetések során a közösségi média utazáshoz kötődő posztjai alapján várt válaszokat a mesterséges intelligenciától. Az ebből nyert több mint 380 millió turisztikai jellegű poszt és hivatkozás elemzését pedig a légiközlekedési adatokkal is összevetették, hogy a megállapított trendeket konkrét úti célokkal párosítsák.

Fotó: Shutterstock

Az egyik legjelentősebb trend, amit a kutatás a felszínre hozott, a tapasztalatalapú, kevésbé megszokott utazásokra és élményekre való igény. A motivációk rangsorát továbbra is magasan a kulturális turizmus vezeti, de a világjárvány előtti időszakhoz képest 8 százalékos emelkedést mértek a természetközpontúság, az aktív- és a gasztroturizmus kategóriákban is. Ezért az idei év legnépszerűbb úti céljait keresve, a Mabrian olyan helyek felé fordult, amelyek bővelkednek az efajta élményturizmus lehetőségeiben, miközben kulturális téren is gazdag választékot kínálnak.

AZ AI KEDVENC ÚTICÉLJAI

Fotó: Shutterstock

Maggiore-tó

A toplista élén Piemont régió áll: Olaszország északnyugati térségének kínálata természeti és kulturális vonalon szempont is roppant változatos, és a világhírű olasz konyha is hatalmas vonzerővel bír. A repülővel is könnyen elérhető a térség hemzseg az élményturizmushoz tartozó lehetőségektől, a Maggiore-tó varázslatos környezetétől és a Via Lattea sípályáitól kezdve egészen a Langhe szőlősökkel teli dombvidékéig és Alba városának szarvasgomba-piacáig. Itália, mint ország is uralja a rangsort, hiszen további három régiója, Campania, Lombardia és Emilia-Romagna is a legjobb nyolc közé került.

Fotó: Shutterstock

Saint-Émilion

A dobogón viszont egy-egy francia és angol vidék következik Piemont után.

A második helyen Franciaország délnyugati része, Nouvelle-Aquitaine (Új-Aquitania) régió végzett. A csodaszép tájakban bővelkedő régióban fekszik, többek között, a szőlősökben gazdag bordeaux-i borvidék is. Délebbre haladva, a Pireneusokban rengeteg lehetőség van hegymászásra, túrázásra és síelésre is.

Fotó: Pixabay

Cambridge

A dobogó harmadik fokán a természet és a kultúra egyensúlyát megteremtő Kelet-Anglia áll, amely London érintésével repülővel is gond nélkül megközelíthető. A nagymúltú egyetemi város, Cambridge híres múzeumai és Norfolk Broads hajózható patak- és tóvidéke egyaránt nagyszerű élményeket ígérnek.

Fotó: Shutterstock

Aude

A negyedik helyre egy újabb francia régió, a déli Okcitánia futott be, ahova legkönnyebben az liO vonattal érhetünk el. Toulouse és Montpellier városainak térségének legérdekesebb látnivalói a színes gyümölcsösök, a Le Puy-en-Velay túraútvonalai és az UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott Canal du Midi csatorna, amely 240 kilométeren át köti össze a Garrone-folyót a Földközi-tengerrel.

AZ AI UTAZÁSI TOPLISTÁJA:

  1. Piemont (Olaszország)
  2. Új-Aquitania (Franciaország)
  3. Kelet-Anglia (Egyesült Királyság)
  4. Occitane (Franciaország)
  5. Campania (Olaszország)
  6. Köln (Németország)
  7. Lombardia (Olaszország)
  8. Emilia-Romagna (Olaszország)
  9. Hamburg (Németország)
  10. Lisszabon (Portugália)
AMI MÉG ÉRDEKELHET