Cele mai spectaculoase meșteșuguri tradiționale pe cale de dispariție

Pictor de gresie, fabricant de umbrele, sticlar, țesător de covoare – tot mai puțini sunt reprezentanții meseriilor care necesită îndemânare specială și decenii de experiență.

Foto: Getty Images

Orice țară încearcă să-și păstreze tradițiile, atelierele tradiționale care nu trăiesc doar din vânzarea produselor, ci și din turism. Dar acest lucru nu este suficient ca profesia să devină atractivă pentru tineri, așa că să admirăm cât timp mai putem aceste comori pe cale de dispariție.

Țesutul coșurilor de pescuit – Vietnam

Foto: Instagram

Coșul de pescuit vietnamez tradițional se face printr-o muncă foarte minuțioasă, astfel încât și cei mai mici pești să rămână înăuntru. Produsele sunt făcute să fie și mai rezistente prin afumare.

Fabricare de tobe – Pakistan

Foto: Instagram

Combinația culorilor și formelor este infinită, pe corpurile de metal, lemn sau țiglă fiind întinsă piele de capră.

Olărit – Myanmar

Foto: Facebook

După formarea vaselor ceramice, recipientele pentru alimente, vazele și celelalte ustensile primesc un design tradițional.

Sticlari – Murano

Foto: 123rf

Această străveche meserie necesită atât un fizic uimitor, cât și creativitate artistică, respectiv îndemânare. Cum obiectele de sticlă de Murano sunt încă foarte scumpe și bine vândute, meseria pare că are șanse mari să reziste și pe viitor.

Repararea plaselor pescărești – Vietnam

Foto: Facebook

Pescarii îi apreciază foarte mult pe cei care le repară plasele, pentru că datorită lor nu trebuie să cumpere plase noi, care sunt scumpe. Repararea unei părți rupte, mai mari, poate dura chiar și câteva zile. În imagine, plasa este cusută cu mașini de cusut vechi, dar sunt mulți care continuă să facă manual această sarcină grea.

Țesutul covoarelor – Iran

Foto: Instagram

Pentru confecționarea manuală, chiar și pentru realizarea unui covor mai mic este nevoie de câteva săptămâni. Unul mare, care să acopere o întreagă cameră, necesită luni întregi.

Confecționare de pantofi – Egipt

Foto: Instagram

Africa de Nord este în mod tradițional casa încălțămintei cu talpă subțire, fie că este vorba de papuci sau pantofi.

Broderie – Peru

Foto: Getty Images

Popoarele din înălțimile Anzilor țes și brodează țesături extrem de colorate. În plus, hainele realizate din lână de alpaca nu sunt doar frumoase, ci și foarte călduroase.

Pictura pe gresie – Portugalia

Foto: Getty Images

Peste tot în Portugalia putem găsi case, străzi, chiar și cartiere decorate cu gresie colorată. Zidurile ornamentate sunt realizate printr-o tehnică tradițională: plăcile încă nesmălțuite sunt lipite temporar pe perete, iar artistul pictează pe ele un model sau o imagine, după care urmează arderea și lipirea finală pe perete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET