Világkonyha: mi a surimi és hogyan készül?

Rákrúd, halrúd, tenger gyümölcsei tekercs – sokféleképpen hívhatjuk, valójában egy omega-zsírsavakban gazdag, egészséges halfilé alternatíva.

Fotó: Shutterstock

A surimi japán szó, és pürésített húst jelent – úaz étel évszázadok óta fontos eleme a japán konyhának. A nyugati élelmiszeripar csak a 60-as évektől fedezte fel magának a „rákrudat", ami valójában mindenféle feldolgozott, szálkátlanított tengeri halból van. A surimi könnyű konyhai alapanyag, érdemes kipróbálni hideg salátához, ázsiai pirított rizshez vagy szusihoz.

Fotó: Shutterstock

Hogyan készül a surimi? A kifogott halakat gyorsan lefagyasztják, elszállítják a gyárba, ott kiengedés után többször átmossák, majd pürésítik, ízesítik, a végén megformázzák és paprikával vagy ételfestékkel megszínezik. Általában olyan tiszta a halhúspüré, hogy már nincs is halíze, így rák aromával dobják fel. Ma már minden verziót nagy halfeldolgozó üzemekben állítanak elő. Ám az eredeti, a surimire nagyon hasonlító halételt már 12. században készítették Japánban és kamabokónak nevezték.

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy egy többszörösen feldolgozott élelmiszerről beszélünk, nincsenek felesleges, egészségtelen összetevők benne. Mindössze annyi adalékot (olaj, só, cukor, ízfokozó, tojásfehérje, keményítő) tesznek hozzá, amitől formázható, majd vágható lesz a rudacska, természetesen minimális tartósítószer is kerül bele.

A surimit meleg és hideg ételekben egyaránt elterjedt. Ha a surimi egészségtelen lenne, egészen biztosan nem ennék a japánok 900 éve ezt az élelmiszert, főleg nem friss hal helyettesítésére. Egy kg surimihez 4-5 kg halat használnak fel, csak kivonják a zsírt és a vizet a húsból és pürésítés után összepréselik. A jó minőségű surimi 30-50% halat tartalmaz, míg a gyengébb minőségű csak 20%-ot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET