Ismered az Egyesült Államok egyik legszebb épületét, a vízesés fölé épített Fallingwater Villát?

Forradalmi építészeti alkotás, amely minden elemében tiszteli a létrehozását megihlető környezetet.

Fotó: Pixabay

Amikor Edgar J. Kaufmann felkérte Frank Lloyd Wrightot, hogy tervezzen vidéki házat a családjának, nem is sejtette, hogy az építész minden idők egyik legismertebb lakóházát, a Fallingwatert álmodja meg számukra.

Fotó: Unsplash

Edgar J. Kaufmann egy prominens pittsburghi család tagja és felesége, Liliane sosem hétköznapi ízlésükről voltak ismertek. A Kaufmann’s áruházlánc tulajdonosaiként bejárták a világot, ám mindig visszatértek kedvenc környékükre, a Bear Run vidékére.

Az Appalache-hegységben található vidék sűrű erdőkkel, ritka, őshonos növényekkel és állatokkal, valamint számos patakkal csodás terep a túrázáshoz.

Amikor fiuk, ifjabb Edgar Kaufmann révén megismerkedtek Frank Lloyd Wright építésszel, felkérték, hogy tervezzen számukra olyan házat, amely méltó az általuk rajongásig szeretett vidékhez, és amelyből rálátnak kedvenc vízesésükre. Számos legenda kering az épületről, például, hogy az építész csupán két óra alatt vázolta fel első terveit. Egy másik pletyka szerint a házaspár számára is meglepetés volt, hogy Wright nem a vízeséssel szembe, hanem fölé tervezte a nyaralót.

Illusztráció: Pixabay

Wright a 20. század első felének egyik legkiválóbb építésze, aki elsőként használta saját munkáira az organikus építészet kifejezést, hiszen mindig arra törekedett, hogy a legnagyobb harmóniát teremtse meg épületei és az azokat körülvevő környezet között.

Egyik leghíresebb és utolsó munkája a New York-i Solomon R. Guggenheim Museum.

A 268 négyzetméteres Fallingwater villa 85 éve kifejezetten extravagánsnak számított: a derékszögben találkozó vonalak, a lekerekített betonpárkányok, a nagy üvegfelületek és a rengeteg ablak az 1930-as években mind forradalmi megoldásnak számítottak, nem beszélve a természethez való kapcsolódásról.

Eredetileg a Fallingwater költségei 20 és 30 ezer dollár között megálltak volna, de mire az építkezés befejeződött – a később hozzáépített vendégházzal együtt –, a számla 155 ezer dollárra rúgott. Ebben már az építész 8000 dolláros honoráriuma és 4500 dollárnyi diófa berendezés is benne volt.

A végösszeg mai árra átszámítva 3 millió dollár körüli.

Fotó: Shutterstock

Bár az épület rengeteg örömöt hozott a család és a látogatók életébe is, szerkezetével kapcsolatban már az építkezés kezdetekor kétségek merültek fel. Később kiderült, nem alaptalanul, ugyanis nem használtak elég erős acélt az első szint betonvázának alátámasztásához, így idővel az épület megereszkedett, amit 2002-ben egy komolyabb felújítással kellett orvosolni. Ám hibái ellenére a Fallingwater forradalmi építészeti alkotás, amely minden elemében tiszteli a létrehozását megihlető környezetet.

Az épület 2019 júliusában Frank Lloyd Wright több más munkájával együtt az UNESCO Világörökség része lett.

Hiába adódtak gondok a szerkezettel, a végeredmény ma is magáért beszél, amit ráadásul a szakma is díjazott: a Time magazin 1937-ben úgy írt róla, mint Wright legszebb munkájáról, a villa 1966-ban az USA egyik történelmi nevezetessége lett, 1991-ben pedig az amerikai építészszövetség, az AIA a valaha tervezett legszebb alkotásnak kiáltotta ki.

Fotó: Wikimédia

Bár családi nyaralónak indult, hamar kiderült, hogy annál jóval több: igazi remekmű, amely vonzza a kirándulókat, az organikus építészet rajongóit. 1963-ig családi otthonként használták, ezután ifjabb Edgar Kaufmann a térség erdészeti felügyelőségének adományozta az ingatlant, abban bízva, hogy múzeumként igazi inspirációs forrássá válhat az oda látogató művészek, tudósok, tervezők és tanulók számára.

Ez ma az egyetlen jelentős Wright-alkotás, amely az eredeti, az építész által tervezett bútorokkal együtt vált közkinccsé.

A 2015-ben megalapított Fallingwater Institute workshopokon, kreatív programokon és vezetett túrákon mutatja meg az emberek és a természet közötti harmónia szépségeit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET