MINI Vision Urbanaut: a tér újraértelmezése

A brit márka immár teljes életnagyságban bemutatta a tavaly először csak digitálisan prezentaált koncepció-modelljét.

Fotó: BMW Press

A tanulmányautó kiindulási pontja a MINI által fémjelzett kreatív helykihasználás volt, vagyis, hogy a modell a lehető legnagyobb helyet kínálja, a lehető legkisebb alapterületen.


Utazni öröm és autózni is azzá válhat. Főleg, ha a MINI új koncepciómdellje a társunk, amely egyszerre kellemes úti társ, a nyugalom szigete, vagy a baráti táraság középpontja – attól függ, hogy melyik arcára vagyunk kíváncsiak. Bár a tanulmányautó mindössze 4,46 méter hosszú, utasterének magassága lehetővé teszi, hogy számos különböző élethelyzethez tökéletesen igazodjon és könnyű mozgási lehetőségeket kínáljon. A tisztán elektromos meghajtású hajtáslánc-technológia zéró emissziójú mobilitást garantál. Álló helyzetben a modell nagyvárosi életteret kínál, amelyben a brit prémiumgyártó ügyfelei szívesen találkoznak és töltenek időt egymással.

Egy pillanat műve

Fotó: BMW Press

Új márkafilozófiája alapján a MINI elsősorban a felejthetetlen pillanatok előidézésére törekszik. A brit prémiumgyártó ezeket a pillanatokat „MINI pillanatoknak" nevezte el, amelyek a „Milyen élményekre vágyom az autómmal?" kérdéstől vezérelve adják a MINI Vision Urbanaut alapját – legyen szó akár az utazás közben, akár az álló helyzetben eltöltött időkről. Ezek a „Chill", a „Wanderlust" és a „Vibe" pillanatokban öltenek testet. A modell karosszériája és utastere a kiválasztott MINI pillanathoz igazodik. Minden egyes MINI pillanatot hangulatvilágítás, illatok és hangok fokozzák.

Fotó: BMW Press

A „Chill" pillanat az itt és a most átélésére invitálja a rajongókat. Az autó a nyugalom szigetévé alakul át, amelyben minden a pihenésről vagy a koncentrációról szól. Miközben a hátsó üléssor (Cosy Corner) számtalan ülő és fekvő pozíciót kínál, a felette húzódó, halványítható háttérvilágítás a zöld lombkoronák hangulatát idézi. Középen a kör alakú műszeregység lámpaként hajlik előre, minden olyan kijelzőt és kapcsolót eltüntetve, amely az ügyfeleket az autószerű környezetre emlékezteti.

A „Wanderlust" az egyetlen MINI pillanat, amelyben az ügyfelek vezethetik vagy automatizált járművezetésre kérhetik az autót. Ilyenkor az utastér az ideális vezetőpozíciót kínálja fel, akormány és a pedálok a MINI logó érintésére bújnak elő, a kör alakú központi műszeregység pedig a vezetésre összpontosít. Az útvonal animációja mellett számos utazással kapcsolatos információt megjelenít – így például a közeli látványosságokat és az érkezés idejét is.

A „Vibe" pillanat a társas találkozásokat helyezi a középpontba. Az oldalsó ajtó kinyitásával és a szélvédő felhajtásával hangulatos élettér jön létre, amely összemossa a külvilág és az utastér közötti határokat. A kör alakú központi műszeregység ilyenkor médiaközpontként működik, az első és a hátsó felületeken, a kerekeken és a hátsó üléssor fölött pedig a zene ütemére változó animáció teremti meg a kellemes klubhangulatot. Ha a brit prémiummárka ügyfelei úgy kívánják, a MINI Vision Urbanaut képes egy nagyméretű zenedobozra hasonlítani. És elérhető még a negyedik, úgynevezett „My moment" pillanat is, amelyben az ügyfelek mindent a saját ízlésük, preferenciájuk és kedvük szerint alakíthatnak át.

Az érzékeinkre hatva

Fotó: BMW Press

A mérnökök az első perctől kezdve törekedtek a minél kevesebb alkatrész alkalmazására és igyekeztek elkerülni a szükségtelen alapanyagok használatát. Ezt többek között a műszerfal ötletes, többfunkciós kialakítása (amely napközben kanapévá forgatható) és a központi, kör alakú OLED kijelző alkalmazása (amely a „Chill" pillanatban lámpaként hajlik előre) egészíti ki. Az utastérben szinte kizárólag megújuló és újrahasznosítható alapanyagok kaptak helyet.

Fotó: BMW Press

Az utastér elrendezésénél kulcsfontosságú szempont volt az illatok és hangok érzékelése. Ez az első alkalom, amikor a MINI jellegzetes illatot társít egy autójához. Az érzékszervek játékát Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója hozta egyensúlyba, amikor megalkotta a MINI Vision Urbanaut egyedülálló hangzásvilágát. A művész nem csupán a modell üdvözlőhangját készítette el, de a „Chill", a „Wanderlust" és a „Vibe" pillanatok egyedi hangzásvilágát is megkomponálta.

Videó az izgalmas tervezési folyamatról

www.youtube.com

The MINI Vision Urbanaut | Making-Of

Fotógaléria 

Fotó: BMW Press


Fotó: BMW Press








AMI MÉG ÉRDEKELHET