A medvetalp látványos, de veszélyes növény – elmondjuk, mire vigyázz a kirándulásokon!

A medvtetalp sokkal fájdalmasabb és jóval kellemetlenebb tüneteket okoz, mint a csalán! Mit csinálj, ha megcsípett a növény?

Fotó: Shutterstock

A Szosznovszkij-medvetalp hétköznapi növény, elég sok helyen megtalálható, de általában csak egyesével, ám előfordul, hogy túlburjánzik. Vigyázni kell vele a túrázások során, mert fájdalmas a csípése. Eláruljuk, hogyan kezeld a sérülést!

Az akár 3-5 méteresre is megnövő növény (10 cm átmérőjű virágokkal) méreganyaga főleg nagy leveleiben található – a növény mérete miatt nagyon látványos, sok gyerek szereti letörni, játszani szeretnének vele, ezért rájuk különösen figyeljünk. Ha az óriási növény mellett fotózkodnánk, akkor álljunk biztonságos távolságban tőle.

A Szosznovszkij-medvetalpnak főleg a levele és a szára mérgező, de a növény többi, föld feletti részében is van toxikus anyag. A kaporhoz nagyon hasonló ernyős virágzatot könnyű felismerni, ne közelítsük meg szabad bőrfelülettel! A „csípés" helyén hatalmas, fényérzékeny hólyagok, duzzanatok jelenthetnek meg, amelyek nagyon fájdalmasak és igen lassan gyógyulnak meg. Leginkább a súlyos égési sérülésre emlékeztetnek a hólyagok, sebek.

Nagyon fontos, hogy ha megérintettük a növény szárában lévő nedvet, vagy a levélhez értünk, semmiképp ne nyúljunk vele a szemünkbe!

Fotó: Wikimedia

A szakemberek azt ajánlják, hogy azonnal mossuk le szappanos vízzel az érintett területet, de legjobb, ha égési sérülések ellen használatos spray-vel vagy gyulladáscsökkentő (rovarcsípés utáni, bőrallergiát enyhítő) krémmel is kezeljük. Amíg nincs a közelünkben ilyen szer, addig fontos, hogy száraz ruhával takarjuk el a sérülést, a méreganyag ugyanis csak akkor okoz fájdalmas, hólyagos gyulladást, ha a bőrt fény éri. A medvetalpban található furokumarin nevú anyag a fény hatására válik méreganyaggá. Ha súlyos a sérülés, nagyok a hólyagok, vagy a gyulladás nem múlik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

AMI MÉG ÉRDEKELHET