Misterioasa casă roz din Paris, vizitată de milioane

Cel mai probabil ai văzut deja La Maison Rose pe contul tău Instagram: da, este vorba de căsuța roz pastelată cu obloane verzi, într-un cadru de basm. Știai însă că această clădire drăguță are de fapt un trecut serios în istoria Parisului?

Foto: Wikimedia

Deși există informații contradictorii pe internet, se pare că La Maison Rose a fost inspirată de pictura lui Maurice Utrillo, intitulată Casa roz. Utrillo este unul dintre puținii pictori francezi celebri care s-au născut într-adevăr în cartierul Montmartre, unde se găsește și clădirea.

Foto: Getty Images

La Maison Rose s-a schimbat foarte puțin de când s-a deschis, în jurul anului 1910.

Restaurantului a fost fondat de un cuplu franco-spaniol prieten cu Pablo Picasso. Laure "Germaine" Gargallo Florentin Pichot a deschis restaurantul împreună cu soțul ei, pictorul catalan Ramon Pichot Girones, după căsătoria lor din 1905. Anterior, Germaine a fost amantă și cunoștință apropiată a lui Picasso, înainte să se mărite cu Pichot, și au rămas prieteni și după ce relația s-a terminat. Montmartre era pe atunci un micuț sat, cu mulți artiști și scriitori. Picasso însuși trăia în zonă, de aceea La Maison Rose a fost locul preferat al celor mai renumiți creatori din Paris.

3 fapte istorice despre popularul restaurant roz din Paris!

Foto: Wikimedia

Nu a fost întotdeauna roz

Când Germaine și soțul ei, Ramon Pichot, au cumpărat La Maison Rose, clădirea era bej. Potrivit zvonurilor, Germaine ar fi decis să picteze clădirea în roz după o excursie la Barcelona.

Dalí a fost ucenicul primului proprietar

I-am menționat deja pe Laure Germaine și Ramon Pichot, primii proprietari cunoscuți ai La Maison Rose, dar am rămas datori cu o informație cu adevărat interesantă despre soț. Pichot a fost un renumit pictor spaniol, care l-a crescut pe Salvador Dalí când acesta abia începea să picteze - la vârsta de 10 ani.

Foto: Unsplash

Paradisul artiștilor

Nu Picasso a fost singurul artist care a vizitat regulat La Maison Rose. Albert Camus, Suzanne Valadon și Maurice Utrillo sunt doar câteva nume din rândul scriitorilor și pictorilor care veneau des în acest restaurant.

AMI MÉG ÉRDEKELHET