Felújították és immár látogatható a fejedelmi palota Gyulafehérváron

Az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelye először nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Fotó: MTI


Erdély és Gyulafehérvár egyik legjelentősebb műemlék épületében az Erdélyi Fejedelemségek Múzeumát rendezte be a város önkormányzata. A tavaly alapított intézmény állandó kiállítása februárban ingyen látogatható.

Az Erdélyi Fejedelemségek Múzeumának állandó kiállítása a gyulafehérvári vár és a palota szempontjából fontos történelmi korszakokat, kulcseseményeket ismerteti, az egyes korokban történt átalakulását illusztrálja. Egyes történelmi személyiségeket is bemutat, akik "virtuális kurátorként" vezetik végig a látogatókat a termeken. Ilyen személyiség lesz például a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban eltemetett Jagelló Izabella magyar királyné, aki reneszánsz központot épített ki a palotában. A későbbiekben két újabb tárlat is nyílik, ezek Erdély történelmének jeles személyiségeire - fejedelmeire, fejedelemasszonyaira, kormányzóira - összpontosítanak.

Fotó: MTI

A gyulafehérvári várban található értékes műemlék 2009 óta a város tulajdona, korábban a román hadsereg használta. A római katolikus székesegyház közelében álló épület felújítása 2018-ban kezdődött. A fejedelmi palota a 15. században épült, majd a 16-17. századi bővítési és átépítési munkálatok során nyerte el jelenlegi formáját. Kezdetben az erdélyi püspökség tulajdona volt, majd 1542-ben az alakuló fejedelemséghez került.

Fotó: MTI

Erdély fejedelmei majdnem 150 éven át innen kormányozták az országot.

Az épület nagyobb részét 1690 után a Habsburg adminisztráció kaszárnyává alakította, és több mint három évszázadon át a hadsereg használta. Az épületegyüttes keleti szárnyát 1716-ban visszajuttatták a római katolikus egyháznak, ma is a gyulafehérvári érsekség székhelye. Ezt 2008 és 2011 között újították fel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET